Здраве и красота

Чести причини за появата на миризливи газове

Или какво се опитва да ни каже тялото

26.03.2015г. / 10 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Отделянето на газове е нормална физиологична функция на организма. Но когато появата им зачести и е съпроводена с неприятна миризма и други неразположения, значи тялото ви се опитва да ви каже нещо.

Ето няколко чести причини за появата на миризливи газове.

Непоносимост към храни

Обърнете внимание дали редовно получавате и отделяте миризливи газове, съчетани с коремен дискомфорт и редки изпражнения. Това състояние може да подсказва, че ви липсват ензими, необходими за разграждането на някои храни.

В резултат на това нарушение, храната се задържа в храносмилателния тракт, където е изложена на въздействието на бактерии и се появяват газове, болка, диария. Подобни хранителни неразположения могат да възникнат при консумацията на млечни продукти, тестени храни приготвени с бяло брашно, боб и други.

Твърде много бактерии

Ако при някои хора липсват определени храносмилателни ензими, то при други е възможно в тънките черва да има прекалено големи популации от различни видове бактерии. Резултатът е подуване на корема, като подуването започва от горната му част, придружено с усещане за тежест, болка и газове с неприятен мирис.

Язви

Миризмата на газовете може да бъде първият знак, че страдате от язва, която вероятно кърви. Когато язва започва да кърви, тя може да доведе до болки в корема и лошо миришещи газове. В много случаи това е съпроводено с изпражнения с лоша миризма с необичаен тъмен към черен цвят. Кървящите язви представляват сериозен риск за здравето.

Свързани статии

Нездравословен начин на хранене

Неправилно хранене също може да предизвика хронично подуване на корема, запек, образуване на газове, които имат остра и неприятна миризма. Високият прием на рафинирани въглехидрати може да предизвика възпаление на червата и чести пристъпи на запек.

Ето защо, ако имате подобни симптоми, добре е да преразгледате начина си на хранене и да изключите всички пържени и тестени храни, които са с високо съдържание на трансмазнини, да намалите до минимум сладкишите, да регулирате консумацията на колбаси и червени меса.

Коментирай
11 rate up comment 2 rate down comment
Чокумба ( преди 9 години )
УжасАз съм хронично болен от зловонен пърдел!ОБРЕЧЕН СЪМ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар