Здраве и красота

Пълнозърнестите храни удължават живота?

Консумацията на пълнозърнести храни намалява риска от преждевременна смърт. Как?

31.03.2015г. / 07 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Пълнозърнестите храни, например тези от пшеница, овес, киноа, съдържат зародиши на зърната, трици и ендоспори. Общоизвестно е, че пълнозърнестите храни са чудесен източник на фибри, антиоксиданти и други важни хранителни вещества.

Оказва се, че пълнозърнестите храни понижават риска от преждевременна смърт.

Диетата, богата на пълнозърнести храни спомага за удължаването на живота, смятат учени от Харвард.

Едно ново проучване, проведено именно там показва, че редовната консумация на пълнозърнести храни намалява риска от смърт в ранна възраст.

Авторите на изследването са установили, че зърнените влакна се свързват с понижена опасност от смъртни случаи, причинени от хронични заболявания, рак, сърдечносъдови заболявания, респираторни заболявания и диабет.

„Нашето изследване показа, че приемът на пълнозърнести храни и зърнени фибри може да намали риска от смъртност по всякакви често срещани здравословни причини, включително рак, дихателни, сърдечносъдови заболявания и диабет.“, споделя ръководителят на изследването Лу Ки от Harvard Public School of Health.

За целите на изследването са били разгледани случаите на 367 000 американци между 50 и 71 години. Участниците били запитани колко често ядат определени храни, например пълнозърнест хляб, зърнени храни и тестени изделия.

Свързани статии

След анкетата участниците били разделени на 5 групи. Разпределението се основавало на количеството зърна, консумирани от участниците.

Изследователите открили, че са необходими средно по 10,22 грама на 1000 ккал зърнени храни на ден, за да се намали рискът от ранна смъртност с около 20%. При хората, които не консумират пълнозърнести храни или го правят рядко, рискът е доста по-голям.

Изследователите отчитат и фактори, които биха могли да повлияят на резултатите като здравословно състояние, ниво на физическа активност и затлъстяване.

Диетите, богати на пълнозърнести храни се свързват с 11% по-малък риск от развитие на респираторни заболявания и с до 48% по-малък риск от диабет с фатален край.

Учените също измерват, че рискът от ранна смърт поради раково заболяване е с 15% по-нисък, ако се консумират пълнозърнести храни редовно.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати