Здраве и красота

Топ 6 причини да ядем спанак

Защо трябва да наблягаме на спанака в менюто си?

01.04.2015г. / 09 51ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Спанакът е сред най-полезните зеленолистни зеленчуци. Той е първенец сред суперхраните. Много хора знаят за неговите здравословни ползи, но въпреки това го пренебрегват. Защо трябва да включваме спанака много по-често в менюто си, отколкото всъщност го правим?

Ниското съдържание на калории и същевременно богатството на фибри дава мощност и енергия на тялото. Той заздравява костната система и подобрява визията и здравето на кожата. Богат е на витамини А, К, D и Е, магнезий, желязо и калий.

Спанакът може да се добавя в салати, гарнитури, основни ястия, дори шейкове. Той е универсална съставка, която може да дари организма с незаменими хранителни вещества по много начини.

Антиканцерогенни свойства

Спанакът съдържа големи количества флавоноиди, които са известни с антиканцерогенните си свойства. Те могат да забавят клетъчното делене и злокачественото изменение на клетките, водещо до рак.

Спанакът е доказано средство най-вече срещу рак на простатата.

Здравето на очите

Спанакът е богат на каротеноиди, които предпазват от катаракта и дегенерация на макулата, предизвикващи слепота.

Здравето на костите

Чудният вкусен тъмнозелен зеленчук съдържа големи количества витамин К, калций и магнезий. Тази комбинация е много мощна и важна за костите.

Свързани статии

Здравето на кожата

Спанакът съдържа витамин А. Той подобрява здравето на кожата като осигурява задържане на влагата в нея. По този начин се подобряват симптомите на акне, изглаждат се бръчките и дори псориазисът се облекчава.

Имунитет

Консумацията на спанак гарантира поддържане на здравословни нива на белите кръвни клетки в тялото. Те са отговорни за добрия имунитет. Това помага за по-качествената борба с инфекциите и поддържа имунната система здрава и силна.

Енергия

Когато става въпрос за борба с умората, спанакът може да ви помогне. Той е много по-здравословен и добър начин да повишите енергийните нива от кафето. Яденето на спанак помага за увеличаване на нивата на енергията в организма и намаляване на умората.

Съдържанието на желязо в спанака подобрява транспортирането на кислород в организма до всички тъкани. Това регулира нивата на кръвната захар, а тя е определяща за нивата на умората.

Коментирай