Здраве и красота

5 болести, от които ни пази кафето

Защо не трябва да се страхуваме от кофеина?

02.04.2015г. / 17 17ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Кофеинът може и да е враг на здравето, но само в случаите на злоупотреба. Иначе кафето има многобройни ползи за организма и то доказани!

Не си търсете извинение за още една чаша кафе, а с гордо вдигната глава си пригответе чаша аромат, изпълнен с полезни вещества.

Пиенето на кафе помага за предотвратяване на различни заболявания. Кои болести можете лесно да държите далече от себе си само чрез пиене на чаша-две кафе на ден?

Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е едно от най-инвазивните невродегенеративни заболявания в света. Тя е най-честата причина за деменция.

Изследване, проведено в университет във Финландия установява, че хората, които консумират редовно по 2-3 чаши кафе на ден, имат с до 65% по-нисък риск от развитие на болестта на Алцхаймер, отколкото тези, които не го правят.

Съдържанието на кофеин потиска натрупването на амилоидни плаки и възли в мозъка, които са двете основни особености на болестта на Алцхаймер.

Рак на кожата

Според проучване, проведено от Националния онкологичен институт в САЩ, пиенето на 4 чаши кафе на ден може да намали риска от най-тежкия вид рак на кожата – малигнен меланом.

Депресия

Рискът от депресия може да бъде намален драстично, ако пием редовно кафе. Това смятат изследователите. Проучване, проведено върху 50 000 жени на възраст между 35 и 50 години установява, че рискът от отключване на депресия се намалява с 15% благодарение на кафето.

Диабет

Диабет тип 2 съставлява между 90 и 95% от случаите на диабет сред възрастните изобщо.

Ще дадем пример с мащабно изследване, обхващащо около 450 000 души. Заключенията от проучването са, че и в тези случаи кафето може да е добър помощник в превенцията.

Свързани статии

Ежедневен прием на само една чаша кафе помага за намаляване риска от диабет тип 2. Кафеената, хлорогеновата киселина и кофеинът са основните съставки на кафето. Съвкупността от тези три компонента прави кафето изключително полезно срещу диабет.

Преждевременна смърт

Вярно е, че смъртта не е заболяване, а просто фатален край. Но все пак можем да се опитаме да направим нещо, за да я отложим максимално във времето. Рискът от ранна смърт може да бъде намален с 10 до 15% с пиенето на 2-3 чаши кафе на ден.

Доказателствата за това твърдение са изведени от друго обширно проучване, проведено върху 400 000 американци на възраст между 50 и 70 години. Рисковият процент на пиещите кафе бил значително по-нисък от този на въздържателите.

Учените отдават това на антиоксидантите в кафето, които защитават организма от свободните радикали.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
муспи ( преди 9 години )
Не забравяйте че и кафето е еврейски бизнес. Ще можем да си разменяме истини само след окончателното решение на еврейския въпрос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар