Здраве и красота

Домашни сиропи при кашлица

За бързо възстановяване

03.04.2015г. / 10 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Кашлицата може да бъде суха или влажна. Независимо от вида си тя носи тежест и болка в гърдите, дискомфорт, затруднено дишане, затруднено отхрачване. Едни от най-честите причини за нейната поява са настинките, грипът, бронхитът.

Споделяме две домашни рецепти за изпитани натурални сиропи, които ще ви помогнат по-бързо да се възстановите.

Сироп с черен пипер и мед

Черният пипер е една от най-често употребяваните подправки в ежедневието. Освен че има пикантен и богат вкус, той може да бъде и чудесен лек при кашлица, спомагайки за облекчаване тежестта в гърдите и процеса на отхрачване.

Следващата рецепта с черен пипер ще облекчи вашите неразположения и ще спомогне кашлицата да отшуми в рамките на няколко дни. Всичко, което ви трябва е :

  • 1 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
  • 1супена лъжица мед
  • 200 мл приятно топла вода

Смесете меда и пипера и добавете водата. Разбъркайте добре и пийте на малки глътки. Този сироп с мед и пипер може да се пие 1-2 пъти на ден. Медът има антибактериални свойства, а също така ще омекоти вкуса на пипера и ще намали дразнението.

Свързани статии

Сироп с мента и джинджифил

Пикантният джинджифил работи като отхрачващ натурален лек, облекчавайки лигавицата на белия дроб. За да си направите сиропа ще ви трябват:

  • 3 супени лъжици нарязан джинджифил
  • 1 супена лъжица изсушена мента
  • 4 чаши вода
  • 1 чаша мед

Във вряща вода сложете ментата и джинджифила. Варете докато течността намалее наполовина. След това оставете да изстине леко и добавете меда. Сиропът се приема по 1 супена лъжица на няколко часа. Може да се съхранява в хладилник не повече от 3 седмици.

Коментирай