Здраве и красота

Една ябълка на ден решава много проблеми

Здравословните ползи на ябълките

03.04.2015г. / 06 54ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

„Една ябълка на ден държи лекаря далеч от мен!“. Чували ли сте тази поговорка? Ако не сте трябва да знаете, че ябълките носят изключителни ползи за организма.

Те са богати на витамини. Много важно тяхно качество е наличието на пектин – съставка, намаляваща лошия холестерол в организма.

Според последни проучвания, една ябълка на ден може да ви предпази и от чести посещения при лекар или фармацевт.

Заключението на изследователите е, че консумиращите редовно ябълки имат до 27% по-малка нужда от медикаментозно лечение за някакво заболяване въобще.

Двама специалисти от Университета в Мичиган, съавтори на изследването, анализирали данните от национално проучване на здравния статус и храненето, проведено през 2007-2008 и 2009-2010 година.

Изследователите открили, че една ябълка дневно не може да предпази хората от заразяване с различни инфекции, но може да ограничи тежестта на заболяването и да направи инфекцията по-лесно податлива на лечение.

„Нашите резултати показват, че консумацията на ябълки може да ограничи драстично разходите ни за здраве.“, смята единият от специалистите – Матю Дейвис.

Изследователите сравняват хората, които ядат по една ябълка на ден с тези, които отбягват този плод.

8399 участници, преминали през специален въпросник. 753-ма (9%) от тях са заявили, че изяждат по една ябълка на ден. 7646 (91%) са признали, че почти не ядат ябълки. Ако това се случи е много рядко.

Свързани статии

Статистически има драматична разлика между консумиращите ябълки и тези, които избягват вкусния плод. При редовните консуматори на ябълки данните показват, че те много по-рядко имат нужда от изписване на лекарства за някакво заболяване или инфекция.

Учените са категорични, че тази констатация важи най-вече за лекарства, отпускани по лекарско предписание, тоест медикаменти за по-сериозни състояния или заболявания.

Не забравяйте да си похапвате по една ябълка на ден! Това носи не само наслада от сочния плод, но и въздейства много добре на имунната система и организма като цяло. Освен всички здравословни ползи, ябълките съдържат и по-малко калории в сравнение с много други плодове, което ги прави идеални за диета!

Коментирай