Здраве и красота

Д-р Райна Стоянова: Шоколадът не пречи на фигурата, но всичко зависи от дозата

Вижте съветите на д-р Райна Стоянова за добра фигура и здраве

03.04.2015г. / 17 33ч.
Михаела Лазарова
Д-р Райна Стоянова: Шоколадът не пречи на фигурата, но всичко зависи от дозата

Колко часа пауза трябва да има между първото и последно хранене за деня?

Няма точно правило. Ако вечер си лягаме към полунощ, аз препоръчвам вечерята да бъде към 19 или 20 часа, за да може храната да се евакуира от стомаха. Не бива да се храним непосредствено преди лягане. Също така, ако сутрин закусваме към 08 :30 или 9 часа, то нормално е да минат 12 часа между първото и последното хранене.

Колко хранения трябва да имаме за деня, три или пет?

Зависи, това е индивидуално. Ако храненето и режимът ви го позволява, така например има хора, които се хранят често и по малко, има хора, които се хранят три пъти на ден. Важното е калориите да бъдат толкова, колкото трябва да са.

Колко калории на ден трябва да приемаме?

Зависи. Ако на мен ми трябват 1200, на вас може да са ви нужни 2600 калории. Ако тичам 6 км на ден, ще са ми нужни 4000 ккал. Зависи какъв е разходът на енергия и дали трябва да отслабвате или трябва да напълнеете.

Основното правило е да слушаме тялото си. Ако огладнеем, не е проблем да имаме две междинни закуски под формата на плод или шепа сурови ядки. Също така трябва да се отбележи, че фрешовете и кафето с мляко например също са храна.

Как да разберем коя диета е подходяща за нас?

Много е индивидуално и няма обща формула. За съжаление, ако дадена диета работи при определени хора, това не означава, че ще проработи при вас, ако вие имате някакъв проблем. Искам да призова хората да се хранят винаги балансирано, което да им осигури нормално тегло, да не се фиксират върху килограмите, да спортуват и да си търсят своя режим.

Свързани статии

Има специалисти, които могат да им помогнат да достигнат до своя режим на хранене, който няма да е толкова рестриктивен. Който ще бъде достатъчно пълноценен и ще им позволи да се чувстват добре в кожата си.

Кои храни не бива да смесваме на едно хранене?

Това е един въпрос в рамките на емпиричното. Съчетаването на някои храни може да предизвика алергична реакция, като комбинацията на риба с яйца например. Аз не съм голям привърженик на разделното хранене, но съм привърженик на този режим дотолкова, че смятам, че хората отслабват чрез разделното хранене, защото не се консумират вредни храни. Вредните и опаковани храни сами по себе си не са разделни. В този смисъл разделното хранене е полезно затова, защото кара хората да избягват вредните опаковани храни.

Във вашия личен блог (www.raynastoyanova.com) се запознахме с 4-дневния пролетен детоксикиращ режим, включващ плодови и зеленчукови сокове, кисело мляко, извара... Бихте ли ни казали малко повече за него?

Той е на принципа на намалена консумация на калории. На принципа на монодиетите с цел да се детоксикира тялото. През тези дни не се консумират толкова животински продукти, избягва се натоварването на храносмилателния тракт.

Идеята е да помогне на масовата публика. Но ако някой човек има метаболитен проблем, би било по-добре да се консултира със специалист. Но краткостта на режима и полезността му са за всички. Искрено се надявам да помогне на повече хора.

Снимка: Thinkstock

Коментирай