Здраве и красота

5 вида чай, които трябва да пиете

Чай улонг

16.04.2015г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

В продължение на векове, хората са варили различни отвари от растения за лечебни цели, като ароматна напитка, която са консумирали редовно. Днес чаят е една от най-предпочитаните напитки. Има много и разнообразни видове чай, които са полезни за здравето.

Тук са 5 вида, които е добре да приемате по-често.

Оолонг (улонг)

Чаят оолонг активира ензимите, които спомагат за прочистването на триглицеридите – вид мазнини, които се откриват в кръвта. Според проучвания, консумацията на чай оолонг може да спомогне и за изгарянето на част от излишните мастни натрупвания. Напитката е с богато съдържание и на антиоксиданти и ниацин, които помагат за детоксикацията на организма.

Бял чай

Предимствата на белия чай са многобройни. Според специалисти от London’s Kingston University, белият чай спомага за запазването на колагена и еластина в кожата, които са изключително важни за нейната младост, гладкост и красота.

Също така има способността да блокира мастните клетки и ускорява изгарянето на мазнините. Консумацията на бял чай се препоръчва и по време на настинки и грипни състояния, тъй като има антибактериални и антивирусни свойства.

Черен чай

Черният чай е един от най-силно кофеиновите сортове чай, приблизително с около 40 милиграма кофеин на чаша. Той съдържа два вида антиоксиданти, които са свързани с ниски нива на холестерола. Също така редовната му консумация може да намали риска от инсулт с около 20%.

Свързани статии

Ехинацея

Ехинацеята е една от най-полезните билки, които се препоръчват по време на настинки, грип и респираторни инфекции. Редовният прием на чай от ехинацея ще спомогне и за засилването на имунитета.

Зелен чай

Зеленият чай е отличен източник на катехини. Един от видовете катехини, които играят роля в превенцията на ракови и сърдечни заболявания епигалокатехин-3-галат. Според учени една чаша зелен чай на ден може да намали риска от сърдечносъдови заболявания с 10 на сто.

Коментирай