Здраве и красота

Какво не знаете за окосмяването?

Човешкото тяло има различни видове окосмяване

20.04.2015г. / 12 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Човешкият организъм е една сложна система, която въпреки напредъка на науката, все още крие изключително много тайни. Вижте някои любопитни факти за окосмяването.

Косъмчетата по тялото имат много по-кратък живот от косата ви, приблизително около шест месеца.

Разгледайте добре всяка част от тялото ви, върху която има косъмчета. Знаете ли че те имат мускули? Вярвате или не, косъмчетата имат мускулни клетки. Това се забелязва в моменти, в които кожата ви настръхне – те щръкват нагоре.

Смята се, че окосмяването може да подскаже за интелекта на човек. Според проучване от 1996 г., колкото повече окосмяване имате по тялото, толкова по-интелигентни сте. Изследователите, които провели проучването, установили, че по-голяма част от мъжете, които са членове на Менса, били по-окосмени за разлика от средно интелигентните.

Човешкото тяло има различни видове окосмяване или като брой те са три. Косата е дълга и гъста, подобно е окосмяването в областта на лицето (при мъжете) и интимните части. Vellus – косъмчетата са по-фини, като тези, които са по ръцете ви. И третият вид е окосмяване, наречено лануго. То е характерно за плода по време на ембрионалното му развитие и при раждането. Няколко месеца след раждането трябва да опада.

Окосмяването в областта на интимните части е отговорно за мириса в тази част на тялото ви. Косъмчетата във всяка част на тялото имат собствени мастни жлези. Жлезите са отговорни за производството на пот и защита срещу микроби, което създава и специфичната миризма на тялото ви.

Окосмяването по тялото играе важна роля в регулиране на телесната температура. То може да задържа топлината, когато ние студено и да отделя пот, когато ни е горещо. На ден човек губи около 100 косъма.

Свързани статии

Вашият цвят на косата всъщност може да бъде показател за генетични заболявания. Блондинките са склонни да имат повече естроген, но също са склонни да имат по-висок процент на когнитивни увреждания и дегенерация на макулата.

Червенокосите са по-чувствителни към болка; брюнетките са по-склонни да се пристрастяват към тютюнопушенето.

Чували ли сте за акари демодекс? Това са микроскопични създания, които живеят в космените фоликули на лицето. Обикновено са безвредни, но при по-тежките случаи, те могат да причинят сърбеж и възпаление.

Коментирай
Свободно време