Здраве и красота

Защо овесената каша е най-добрата закуска?

Пътят към отслабването е лесен с помощта на овесената каша

02.05.2015г. / 08 02ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ако се опитвате да отслабнете е време да пропуснете студените бързо приготвящи се зърнени закуски и да се обърнете към добрата стара овесена каша.

Овесената закуска има многобройни предимства.

Тя е подкрепена от науката

В полза на предимствата на овесената каша има много проучвания. Едно от тях проследява участници в продължение на 6 седмици.

Тези, които през периода на проучването консумирали овесена каша всяка сутрин имали значителни понижения в кръвната захар и обиколката на талията си за разлика от контролната група, която приемала същото количество въглехидрати, но от други източници.

Тя ви запазва сити по-дълго

Овесената каша предлага фибри, сложни въглехидрати и малко калории, които се разграждат за по-продължителен период от време, което помага да запазите ситостта си до обяд. Така се предпазвате от похапване на бюрото, което ви носи празни калории, а и не ви засища.

За разлика от сладките зърнени закуски, пълни с рафинирани въглехидрати, организмът усвоява овесената каша с по-бавни темпове, запазвайки нивата на кръвната захар стабилни като едновременно с това енергийните нива се повишават. Така гладът се отлага във времето.

Помага в разпределянето на въглехидратите

Когато става въпрос за отслабване, повечето диетолози са единодушни, че въглехидратите трябва да се приемат сутрин, за да има организмът време да ги преработи без да се натрупват мазнини по проблемните зони.

Въглехидратите се изгарят по-ефективно през деня, отколкото през нощта. Ако останат неизразходвани въглехидрати за през нощта, те много по-лесно се складират в мастните депа като по този начин се трупа излишно тегло.

Препоръчително е най-обилното хранене да е сутринта и то да включва полезните въглехидрати от овесената каша.

Свързани статии

Отнема малко време за приготвяне

Можете да си ги сварите от вечерта или просто да ги накиснете в кисело мляко, за да набъбнат за сутринта. Така няма да има нужда да приготвяте закуска преди работа – тя ще е готова, а от вас ще се иска просто да я изядете!

Многобройни възможности

Можете да приготвяте овесената каша по много начини. Тя може да е топла, студена, подсладена с лъжичка мед или с добавени пресни плодове. Така вкусната закуска няма да ви омръзне, а и ще отговаря на вашия вкус.

Коментирай