Здраве и красота

Митове и факти за целулита

Какво знаем и какво не за бича на женската кожа?

30.04.2015г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinsktock

Снимка: Thinsktock

Имате ли целулит? Не сте сами! Един куп жени, мъже, даже малки деца в днешно време имат целулит. Все повече доказателства се появяват в подкрепа на твърдението, че целулитът не е „бонус“ само при хората с наднормено тегло. Той личи и при слаби хора, което доказва, че за съжаление той е следствие от некачествения начин на живот, обездвижването и синтетичните добавки в храната ни.

Колкото повече целулит имате, толкова по-зле изглежда фигурата ви. Преди да започнете да намразвате тялото си, вижте някои любопитни митове и факти за целулита, които може и да успокоят малко съзнанието ви, че вината не е само ваша.

Мит – целулитът се причинява от токсини в тялото

Точните причини за появата на целулит не са съвсем доказани от науката. По-скоро появата му е съвкупност от много фактори. Много козметични продукти претендират, че могат да изведат токсините от тялото и по този начин да премахнат целулита, но това не е научно подкрепено.

Според учените, това възпаление на кожата се дължи на проблеми с хормоните, отслабен мускулен тонус, излишна подкожна мазнина и нарушена циркулация на кръвта, а не на наличието на токсини.

Факт – жените страдат от целулит много по-често от мъжете

Ето още едно нещо, в което ние сме по-прецакани! Жените са по-склонни към натрупване на мазнини около бедрата и ханша. Именно там се появява най-много целулит.

Смята се, че 10% от мъжете все пак страдат от целулит. Но само 10!

Факт – целулитът става все по-зле с годините

Хормоните играят огромна роля за появата на целулита и неговото изменение във времето. Когато жените остаряват, с възрастта телата им произвеждат все по-малко естроген, който помага за поддръжката на кръвоносните съдове.

По-малко естроген означава по-слабо кръвообращение, което пък означава намаляване производството на колаген и затруднение в разбиването на целулита.

Мит – целулитът сполетява само хора с наднормено тегло

Наднорменото тегло прави целулита по-забележим, но не увеличава неговото количество. Колкото повече мазнини имате под кожата си, толкова повече изпъква възпалената съединителна тъкан.

За съжаление, има много случаи, в които хората се хранят здравословно, тренират и поддържат теглото си, но въпреки това не могат да се отърват напълно от целулита.

Факт – целулитът може и да е генетично обусловен

Именно това може да е в основата на проблема ви. Ако спазвате всички норми на здравословен начин на живот и въпреки това продължавате да имате целулит, това може да се дължи на генетични особености.

Понякога дори са възможни особено тежки случаи на целулит. Все пак, поддържането на оптимално тегло е от голямо значение.

Факт – тренировките могат да намалят появата на целулит

Редовните упражнения са здравословна практика, която намалява целулита в много случаи. Целулитът се случва, когато съединителните влакна под кожата отслабват и губят своята еластичност. За укрепване на тези засегнати зони е важно да се упражнявате всеки ден. Така целулитът ще стане трудно забележим и количеството му ще намалее.

Свързани статии

Мит – кардиото е най-добро срещу целулит

Кардиото помага за намаляване на теглото, но не и на целулита. За да изгладите неравностите и вдлъбнатините по кожата, причинени от целулит, ще трябва сериозно да потренирате със силови упражнения, включително тежести.

Мит – стягащите кремове могат да излекуват целулита

Въпреки че на етикетите пише, че продуктът е изключително ефикасен срещу целулит, доказано е, че ретиноидите в тези продукти имат известен временен ефект, но премахването на целулита чрез тях е невъзможно.

Най-доброто нещо, което може да подпомогне намаляването на целулита, са абразивните съставки като кофеин, джинджифил, зелен и черен чай, които чрез разтривки спомагат за подобряване на кръвообращението, а заедно с него и състоянието на целулита.

Коментирай
Свободно време