Здраве и красота

10 съвета за здрави кости

Как да запазим опорно-двигателния апарат здрав за по-дълго?

01.05.2015г. / 09 33ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Здравето на костната система е важно за цялостното състояние на организма. Костите са основни складове на хранителни вещества и минерали, важни за различните системи на тялото.

Поддържането на костите в добро здраве има жизненоважна роля за превенцията на различни костни заболявания и защитава много органи от проблеми.

Съществуват няколко основни съвета, които специалистите по заболявания на скелетния апарат биха искали да знаете, за да запазите костите си здрави за по-дълго.

Съвет №1 – познавайте здравето на костите си

Добре е да сте запознати със статуса на костната си система. Трябва да знаете фамилната си история по отношение на заболяванията на опорно-двигателния апарат в семейството.

Обръщайте внимание на болежките и ги изследвайте. Едно от най-важните изследвания, които жените в зряла възраст е добре да си направят е проверката на костната плътност. Тя е основен показател за остеопороза.

Съвет №2 – добавете слънчева светлина в живота си

За да се абсорбира възможно най-добре калция от тялото ви е необходимо слънцето „да ви поглежда“ отгоре до долу по-честичко.

Калцият се усвоява трудно без наличието на витамин D, а той се синтезира най-добре чрез слънчевата светлина.

Съвет №3 – яжте повече храни, богати на калций

Калцият е важен хранителен елемент за осигуряването на доброто здраве на костите. Включете в менюто си повече млечни продукти, риба, броколи, тофу, соево мляко и зърнени храни. Те са най-добрите източници на калций.

Съвет №4 – добавете и ядки

Ядките са прекрасна храна, доставяща калций за здрави кости. Бадемите, сусамът, слънчогледовите семки са най-добрите източници на калций сред ядките.

Съвет №5 – упражнявайте се редовно

Освен богатата на калций диета, физическата активност е от огромно значение за здравето на костите. Включете енергични дейности в ежедневието си като ходене, плуване, спортове, колоездене. Всички те поддържат костите здрави.

Съвет №6 – протеините са важни

Месните протеини са изключително важни за здравето на костите. Най-добрите източници на полезни протеини са яйцата, сьомгата, постното месо, соята, бобовите растения. Протеинът предпазва костите и ставите като стимулира тяхната здравина.

Съвет №7 – практикувайте коремни упражнения

Коремните мускули играят изключително важна роля за правилната поза на гръбначния стълб. Изправената стойка на гръбнака е важна за укрепване и удължаване живота на костите и мускулите.

Лошата поза на гръбнака рефлектира много негативно върху всички останали кости. Освен това засяга работата на вътрешните органи.

Свързани статии

Съвет №8 – намалете приема на сол

Прекалените количества сол в организма вредят в много отношения, включително и на костите. Натрупването на излишна сол води до загуба на калций, съответно и на костна плътност.

Съвет №9 – внимавайте с теглото

Наднорменото тегло вреди на здравето на костите. Прави ги податливи на счупвания. Ставите се износват по-лесно под тежестта на тялото, което с течение на времето намалява тяхната способност за работа.

Съвет №10 – намалете алкохола

Ако пиете повече алкохол от допустимото на ден, здравината на костите се нарушава. Консумацията на повече от 1-2 единици алкохол (50 мл) намалява костната плътност и минерализацията им. Това ви поставя в повишен риск от фрактури и остеопороза.

Коментирай