Здраве и красота

Мангото съживява косата и кожата

Благотворните влияния на тропическия плод

07.05.2015г. / 15 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Мангото е не само апетитен плод. От неговите прекрасни здравословни действия могат да се възползват не само сетивата ви, но и косата и кожата ви. Доказано е, че мангото може да помогне на кожата и косата ви не само да сияят, но и да имат истински здрав вид.

Ползи за кожата

Бляскава кожа

Мангото има пречистващи кръвта свойства. Редовната му консумация помага за поддържане на кожата бляскава и здрава, тъй като тя се подхранва от доброто кръвообращение.

За по-голям ефект си направете маска за сияйна кожа. Смесете 2 супени лъжици зряло манго с 1 супена лъжица мед. Прилагайте тази маска след измиване на лицето. След като изсъхне – измийте с хладка вода.

Акне

Мангото помага при лечението на акне, особено такова, причинено от запушване на порите. Сварете няколко парчета манго в един литър вода. Нека ври, докато половината от водата се изпари. Оставете сместа да изстине и я съхранявайте в бутилка. Използвайте я вместо тоник по 2-3 пъти на ден върху засегнатите области.

Премахва петната

Слънчевата светлина предизвиква пигментни петна. Мангото помага за премахването на тези жълто-кафяви петна. Просто разтрийте няколко резена манго върху кожата си, за да се намали потъмняването.

Витамин А

В мангото се съдържат големи количества витамин А, който е важен за поддържането на еластичността на кожата.

Скраб

От мангото може да се приготви чудесен скраб за лице и тяло. Смесете равни части манго, бадеми, орехи, маково семе и мляко. Разбийте сместа на блендер, нанесете върху кожата с масажни движения, след което изплакнете със студена вода.

Ползи за косата

Премахва пърхота

Отново тук се намесва витамин А. Той помага на косата, действайки като балсам. Именно затова употребата на мангото предотвратява лющенето на скалпа, накъсването, заплитането и косопада.

Балсам

Мангото е чудесен балсам за коса, който осигурява на косъма необходимите блясък и сила. Смесете една купа манго с два жълтъка. Разбъркайте и добавете малко извара. Разбийте енергично сместа и приложете върху цялата коса. Нека престои 30 минути.

Измийте с топла вода.

Свързани статии

Витамин Е

Мангото съдържа и завидни количества витамин Е, който подобрява кръвообращението на скалпа. Това подпомага растежа на косата. Така че, ако искате дълги къдрици, смесете узряло манго с равни количества течна сметана и мед. Прилагането на тази маска носи страхотни ползи за косъма.

Витамин С

Смесете сок от манго със зехтин или друго масло. Масажирайте тази смес върху косата и оставете да престои върху нея 2-3 часа. Ще се учудите колко лесно ще оформите кичурите си след изсъхването на косата.

Коментирай