Здраве и красота

Симптоми, профилактика и лечение на хиперлордозата

Какво представлява хиперлордозата?

15.05.2015г. / 07 26ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Днес преобладаващата поза, в която повечето хора прекарват ежедневието си, е неправилна – най-вече седяща зад бюро.

Работното място, навиците, културата на живот – всичко това има значение за повишения риск от сериозни здравословни проблеми, свързани със скелетно-мускулните проблеми.

Повишената лордоза или хиперлордозата е един такъв проблем, свързан със здравето на гръбнака. Този проблем може да се срещне при хора в различни възрасти.

Лордозата е термин, с който се обозначават естествените извивки на гръбначния стълб. При норма те трябва да образуват форма на двойно S. Нормалната лордоза е необходима на гръбнака с оглед предпазването на важни органи от нараняване. Лордозата играе роля на амортисьор, който поема част от теглото, попадащо върху гръбначния стълб.

Хиперлордозата представлява прекомерно изкривяване или пък изправяне на гръбнака. Обикновено засяга лумбалната област (кръста), но може да се прояви и на шийните прешлени.

Развитието на хиперлордоза е постепенен процес, който в крайна сметка води до забележими симптоми като ортостатичен дисбаланс и болка по време на движение.

Причини за хиперлордоза

Причините са разнообразни. Най-често включват заседнал начин на живот, лоша стойка, липса на физически упражнения, наднормено тегло, скелетно-мускулни заболявания, наследственост.

Диагностициране

Хиперлордозата се диагностицира чрез задълбочен клиничен преглед. Прегледът включва палпация и редица тестове за определяне степента на ограниченост на движенията на гръбначния стълб.

Диагнозата обикновено се прави чрез отбелязване на асиметрията на позата, степента на движение на пациента, гръбначните ротации, странично огъване и други.

Хиперлордозата не само причинява болка. Тя може да е в основата на притискане на кръвоносни съдове, преминаващи в близост до гръбнака. По този начин се ограничава оросяването, особено ако хиперлордозата е в шийната област.

Прекомерната лордоза може да повлияе и върху позата на тялото. Хората с шийна лордоза имат твърде изправен вид, с което дори правят впечатление на прекалено високомерни.

Пациентите с лумбална лордоза пък изглеждат с изпъкнали задни части повече от обикновено.

Тази изпъкнала или изправена стойка на гръбнака може да предизвика трудности при ежедневните дейности като навеждане напред, назад, ходене пеша и други.

Свързани статии

Профилактика и лечение на хиперлордоза

Хиперлордозата ограничава функционалността и пречи на изпълнението на дадено действие. Корекцията на това състояние на гръбнака е трудна, затова профилактиката е от водещо значение.

Обикновено се препоръчват упражнения за стабилност, коремни преси, упражнения за раздвижване на тазобедрените стави. Важно е да се възвърне силата на мускулите, които имат за цел да държат по-здраво и в правилна стойка гръбнака.

Физиотерапията също е неизменна част от лечението на хиперлордозата.

Коментирай