Здраве и красота

Доказано: Бавният метаболизъм пречи на отслабването

Заболяванията на обмяната на веществата имат по-голямо влияние върху теглото, отколкото самата храна

18.05.2015г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Да обвинявате бавния си метаболизъм за неуспехите си с диетите понякога ви се струва просто като извинение, нали? Много хора продължават да смятат, че храната е основната причина за наднорменото тегло. Това не е вярно. Ако беше толкова просто, нямаше да има хора с наднормено тегло.

Бавният метаболизъм и болестите на обмяната на веществата са в основата на проблема с наднорменото тегло. Това доказва ново проучване, публикувано в списание Diabetes, според което някои хора са прокълнати до живот с бавен метаболизъм, което прави свалянето на излишни килограми повече от трудно.

Изследователи от Националния институт по здравеопазване на САЩ са наблюдавали 12 доброволци с наднормено тегло, които трябвало да преминат на тежък ограничителен режим на прием на калории в продължение на 6 седмици.

Доброволците трябвало да редуват един ден на пълен глад и един ден със силно ограничено количество калории. Участниците били наблюдавани и по показател „ежедневно изразходвана енергия“, което означава количеството калории, които се изразходват на ден.

Учените установили, че всеки от участниците е загубил различен процент от теглото си. Тялото на хората с „пестелив“ метаболизъм, тоест забавен, загубило най-малко тегло, когато те се хранели с по-малко калории.

Снимка: Thinkstock

Хората с по-бърз метаболизъм успели да изгорят най-много калории, въпреки съкратения прием.

Факторите пол, раса, възраст и изразходвано тегло също са били взети под внимание.

Резултатите потвърждават идеята, че някои хора с наднормено тегло трябва да работят наистина усилено, за да намалят килограмите, поради метаболитни заболявания, а не толкова поради злоупотреба с храна.

Свързани статии

Но биологията е съдба, казват специалистите изследователи. Балансираната диета и редовната физическа активност, не само моментната (докато получим ефект) в продължение на дълъг период от време могат да бъдат много по-ефективни за намаляване на теглото, отколкото която и да било диета за отслабване.

Лекарите и диетолозите са единодушни, че няма универсален подход към пациентите. На различните хора действат различни механизми за трупане и съответно загуба на тегло.

Съвет

Никога не пропускайте хранене, независимо от това да ли имате бърз или бавен метаболизъм. Добавете редовни тренировки в ежедневната си рутина, с които да подпомогнете изгарянето на калории.

Коментирай