Здраве и красота

Как да използваме лука в процедурите за красота?

Лукът има невероятни ползи за растежа и блясъка на косата

19.05.2015г. / 16 45ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Зеленчуците имат много полезни свойства за организма. Те помагат и за здравето на косата. Лукът в това отношение е изключително полезен за косъма. Той подобрява здравината и допринася за по-добър блясък както на права, така и на къдрава коса.

Лукът е богат на сяра, която стимулира растежа на косата, тъй като подобрява притока на кръв към скалпа. Антибактериалните свойства на лука помагат за лечението на пърхот и други инфекции на скалпа.

Лукът помага и на кожата. Сокът от лук стимулира производството на колаген, който е от съществено значение за еластичността и младостта на кожата. Той участва и в изграждането на здравите и еластични косми. Така косата става плътна и здрава.

Как да използваме лука за здравето и красотата на косата?

Сок от лук

Вземете две половини кромид лук и ги настържете на ивици. Можете да използвате и кухненски робот, за да ги смелите. Използвайте цедка, за да извлечете само сока на лука. Можете да го приложите с пръсти или с апликатор – както ви е по-удобно.

Масажирайте в продължение на няколко минути. След това измийте косата след 30 минути. Повторете процедурата 2-3 пъти седмично за най-добри резултати.

Лук със зехтин

Друг начин за използване на лука за красота и растеж на косата е смесването му с малко зехтин. Накълцайте отново глава лук в пасатора или робота. Добавете към него няколко капки зехтин. Разбъркайте сместа в блендер, за да се получи паста.

Прецедете пастата през тензух или памучна кърпа. Нанесете есенцията, която се получава накрая върху влажен скалп. Оставете да престои 30 минути, докато подейства. Измийте косата с билков шампоан.

Следвайте тази процедура за стимулиране на растежа в продължение на два месеца и ще се убедите как косата ви ще започне да расте по-бързо, а косъмът ще стане по-плътен и лъскав.

Свързани статии

Лук и мед

В ¼ чаша сок от лук, добавете една супена лъжица мед. Пийте тази смес всеки ден, за да стимулирате растежа на косата. Стимулирането е важно както отвън, така и отвътре. Какво приемаме чрез храната е от голямо значение.

Хубавото на тази смес е, че може да се нанася и върху косата като маска.

Ако миризмата не се премахва от косата

В случай, че не можете да понасяте миризмата от лука в косата си, опитайте този алтернативен метод: Накиснете една ситно нарязана глава лук в чаша ром и прецедете сместа. Приложете директно върху скалпа, за да стимулира растежа на косата. Измийте косата с билков шампоан.

Ако миризмата на лука продължава да се усеща в косата, нанесете малко ябълков оцет върху нея. След това изплакнете с чиста вода.

Коментирай