Здраве и красота

Полезни билки за здравето на щитовидната жлеза

Пийте чай от маточина

25.05.2015г. / 11 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Повече от 200 милиона души по света страдат от някаква форма на заболяване на щитовидната жлеза. При всеки пациент лечението е индивидуално, но общото правило при всички е здравословно хранене и повече физическа активност.

Към всичко това може да добавим и някои ценни билки, които подобряват състоянието на щитовидната жлеза. Ето и някои от тях.

Маточина

Билката маточина е от семейството на ментата и също като нея има свеж и приятен вкус. Преди години е била прилагана като част от лечението на болестта на Грейвс (базедовата болест). Днес тя продължава да се препоръчва на пациенти страдащи от заболявания на щитовидната жлеза.

Консумацията на чай от маточина може да помогне за нормализиране на повишената функция на щитовидната жлеза, а също така спомага и за облекчаване на неразположенията свързани с хипофункцията на жлезата.

Родиола

Често срещан проблем при хипофункция на щитовидната жлеза е наднорменото тегло. Билката родиола е адаптоген, който може да увеличи устойчивостта на много химични, биологични и физически стресови фактори. Помага за изгаряне на излишните мазнини, като същевременно повишава енергийните нива, намалява умората, главоболието.

Ашваганда

Ашваганда е растение, което най-често бива отглеждано в Индия и Северна Америка. Приемането му под формата на хранителна добавка или отвара е ефективно за намаляването на възпалителните процеси в организма, намалява стреса, стимулира имунната система, намалява риска от развитието на ракови клетки и се грижи за здравето на щитовидната жлеза.

Свързани статии

Ремания

Прекрасно растение с красиви цветове, което е богато на витамини А, В, С и D, както и на съединения наречени catalpol и iridoid glycoside, които са ефективни в намаляване на възпалителните процеси в тялото. В Азия ремания се препоръчва за лечение на дисбаланси, свързани с щитовидната жлеза.

Ликорис

Ликорис или женското биле е билка, която има благоприятен ефект върху здравето на храносмилателната система, функцията на дихателната система, както и за намаляване на стреса. Растението е богато на флавоноиди и флавони.

Установено е, че при хора, страдащи от хипотиреоидизъм, има недостиг на кортизол. Приемането на отвара от женско биле стимулира производството на хормона.

Коментирай