Здраве и красота

Защо пропускането на хранене не е решение за отслабване?

Да се лишавате от хранене е лош избор

05.06.2015г. / 08 01ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Писнало ви е от диети? Решили сте просто да не закусвате или да не вечеряте, за да спестите прием на излишни калории?

Е, трябва да ви „зарадваме“ с лошата новина, че това няма да помогне. Пропускането на хранене не е решение, което ще ви помогне в отслабването.

Има много други разумни начини, чрез които да свалите излишните килограми. Спестяването на хранения пречи. Ето защо:

Похапвате

Когато пропускате хранения – огладнявате, което е напълно нормално. Тогава се обръщате към дребни лакомства, с които да заситите глада. Мислите си, че така си спестявате излишни калории като хапнете нещо малко, но това е заблуда.

Още по-лошото е, че си позволявате да хапнете нещо забранено, например кифла с шоколад или вафла, например. В съзнанието ви стои фактът, че сте пропуснали същинското ядене и можете да си позволите малка награда. За съжаление, по този начин няма да отслабнете, напротив.

Редовно хранене

Тялото се нуждае от редовно хранене, за да функционира правилно. Така че, лишаването от храна лишава организма от енергия. Вместо да изключвате някое от основните хранения, намалете порциите. Това е много по-ефективно.

Жажда за мазни и сладки храни

Пропускането на хранене предизвиква резки спадове в кръвната захар. Тогава настъпва вълчи глад за нещо мазно или нещо сладко. Това се явява предпоставка за качване на килограми.

За да избегнете спадовете в кръвната захар, яжте малки порции здравословна храна. Така няма да се чувствате уморени и раздразнителни, а и няма да се чувствате гладни, сякаш сте на диета.

Наваксване

Ако пропуснете хранене, това ще доведе до силен глад, когато настъпи време за следващото хранене. Например, пропускането на вечерята ще ви направи толкова гладни на сутринта, че неконтролируемо ще изядете по-голямо количество, отколкото бихте изяли иначе.

Обратен ефект

Пропускането на хранене действително причинява обратния на желания ефект. Според някои изследвания, хората, които избягват закуската средно тежат повече от останалите, които закусват редовно питателна храна.

Ако сте сред тези хора и се чувствате безпомощни в борбата с килограмите, започнете да закусвате редовно пълнозърнести закуски, препечен черен хляб, плодове и млечни продукти и ще се убедите, че фигурата ви ще започне да влиза във форма постепенно.

Ниска кръвна захар

Споменахме, че избягването на хранения причинява намаляване нивата на кръвната захар. Това причинява объркване на организма ви и го кара да „мисли“, че сте гладни и забавя метаболизма ви, за да спести енергия.

Това означава, че каквото и да изядете след гладуването, то ще се запази от организма под формата на мастни натрупвания за резерва. Ето защо не отслабвате.

Свързани статии

Диабет

Най-лошата перспектива, която съществува на хоризонта, е появата на диабет. Пропускането на хранения е рисков фактор за диабет.

Това е така заради ниската кръвна захар, която рязко скача след приема на храна след дълъг период на гладуване през деня. На вас може и да не ви се струва, че сте гладували твърде дълго между храненията, но организмът ви не смята така.

Най-добрият начин да отслабнете е да комбинирате здравословен хранителен режим с редовна физическа активност. Колкото и да ви се иска да стане по някакъв лесен начин – такъв не съществува. Трябва да бъдат положени усилия. Когато свикнете с тази рутина няма да ви се струва чак такова мъчение.

Коментирай