Здраве и красота

Причини за поява на пигментация и решенията срещу нея

Домашни лекове срещу хиперпигментация

08.06.2015г. / 11 14ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Пигментацията или тъмното оцветяване на лицето, е много често срещан проблем. Има различни причини, поради които може да се появят пигментни петна.

Мелазма

Въпреки многото причини за поява на пигментни петна, най-често срещаната такава е мелазмата или „маската на бременността“. Причините за нея включват хормонални промени, излагане на ултравиолетова светлина, фамилна анамнеза и недостиг на вещества като цинк и витамин D.

Хормоналните промени възникват по-често при хора, които са на орални контрацептиви или хормонални добавки по медицински причини.

Медикаменти

Някои лекарства изострят чувствителността на кожата към UV лъчите. Когато хората, приемащи такива медикаменти излизат на открито без предпазни мерки, кожата е склонна да страда от свръхпигментация.

Някои лечебни кремове също носят риск. Важно е да се обсъди подробно анамнезата с вашия лекар, както и да се направи пълен списък с медикаменти и кремове, които употребявате.

Подлежащи медицински проблеми

Подлежащи медицински проблеми като чернодробни и бъбречни заболявания също могат да причинят пигментни петна по кожата.

Поствъзпалителна хиперпигментация

Когато кожата е травматизирана и изложена на ултравиолетова светлина, тя се опитва да компенсира чрез пигментация.

Това е причината, поради която много хора се лекуват от хиперпигментацията чрез лазер, тъй като това е един от най-ефективните методи.

Алергични реакции

Тялото отново се опитва да компенсира алергичната реакция чрез пигментация в някои от случаите.

Скрити кожни проблеми

Някои кожни проблеми като автоимунните, например псориазисът, могат да причинят пигментация на кожата.

Използването на парфюми

Някои парфюми съдържат етерично масло от бергамот, което при впръскване върху кожата може да предизвика повишена реакция на пигментните клетки при излагане на UV лъчение.

Безразборна употреба на кремове за избелване и изравняване на тена

Честата употреба на много и различни кремове за изравняване на тена може да предизвика пигментация. Много от тях съдържат хидрохинон, който при отлагане в кожата може да създаде основа за натрупване на пигментни петна.

Как да се справите с пигментацията по натурален начин?

Маски

Киселите храни, които можете да откриете в хладилника си или кухнята могат да подействат като прекрасен пилинг.

Свързани статии

Смесете няколко капки оцет с лимонов сок, малко извара и 2-3 капки масло от сандалово дърво. Разбъркайте и добавете 1 лъжица брашно. Бъркайте, докато стане гъста каша. Нанесете върху суха кожа.

Маслото от сандалово дърво намалява пигментацията, а лимоновият сок, оцетът и изварата действат като естествен пилинг. Използвайте тази маска 2-3 пъти седмично.

Гел от алое вера

Алое вера овлажнява в дълбочина. Можете да го нанасяте директно върху кожата без примеси. То ще охлади и хидратира кожата като по този начин ще въздейства върху пигментацията.

Прилагайте гел от алое вера всяка вечер върху лицето като маска и спете с нея.

Ярко оцветени плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците, като боровинки, ягоди, спанак, жълти чушки и портокали ще ви предоставят пълен набор от антиоксиданти, помагащи в намаляването до минимум на разпространението на пигментацията.

Коментирай