Здраве и красота

Любимите подправки на всяка диета

Канела – регулира нивата на кръвната захар

11.06.2015г. / 13 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато спазваме диетичен хранителен план трябва да обърнем внимание не само на храните, които консумираме, но и на подправките. Те могат не само да обогатят вкуса на храната, но и да помогнат в изгарянето на повече излишни калории. Ето кои са любимите подправки на всяка диета.

Кимион

Кимионът е една чудесна, но сякаш малко позабравена подправка. Редовната й консумация може да помогне за контролиране на кръвната захар, което от своя страна ще поддържа стабилни нивата и на инсулина.

Кимионът е една от най-често използваните подправки в средиземноморската и индийска кухня. Когато приготвяте месо или риба, счукайте малко количество зърна кимион и овкусете с тях.

Кардамон

Кардамонът е подправка, която е била използвана за подобряване на храносмилането още преди векове. В наши дни тя продължава да бъде част от здравословните диети, тъй като помага за преодоляването на глада към сладки лакомства.

Може да добавяте от него към супите, задушените зеленчуци или да си направите чаша билков чай с малко кардамон, който да изпиете след хранене, за да благоприятствате храносмилането.

Куркума

Щипка куркума и ястието става неустоимо вкусно. Куркумата също влиза в списъка на подправките, които задължително трябва да включите в диетата си. Тя намалява подуването и газовете в корема, спомага за изгарянето на излишните калории и е богата на антиоксиданти, които намаляват риска от развитието на някои ракови заболявания.

Свързани статии

Капсаицинът

Капсаицинът е компонент, който дава пикантността и аромата на лютите чушки. Включването в диетата на малко количество люти чушлета или лют червен пипер ще помогне да изгорите повече калории, дори когато тялото ви е в състояние на покой. Капсаицинът повишава метаболизма и контролира апетита.

Канела

Тази ароматна и сладка подправка регулира нивата на кръвната захар, което помага за намаляване на апетита и намалява складирането на мазнини в тялото. Канелата е чудесен заместител на захарта в кафето или чая. Не забравяйте да добавяте от нея към здравословните смутита и шейкове.

Снимка: istock

Коментирай