Здраве и красота

Плодови сокове, подходящи за диабетици

Пийте всекидневно сок от домати

16.06.2015г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За хората, страдащи от диабет, изборът на храни и напитки, които могат да консумират невинаги е лесен. Необходимо е да спазват здравословен режим на хранене, но в него винаги има място за няколко вида пресни плодови сокове. Споделяме някои от тях.

Портокалов сок

Пресният сок от портокал е здравословна напитка, с която страдащите от диабет могат да започнат деня си. Тя попада в графата на напитките със среден гликемичен индекс. Една чаша от него съдържа високи количества витамин C, който има противовъзпалителни свойства, витамини A и B1, които повишават енергийните нива.

Портокаловата напитка е с високо съдържание и на фолиева киселина, която е от съществено значение за червените кръвни клетки и калий, който е важен за мускулната контракция.

Ябълков сок

Ябълковият сок е друга здравословна алтернатива, когато става въпрос за 100% натурален сок. Той има по-нисък гликемичен индекс в сравнение с портокаловия. Консумацията на ябълков сок също ще ви осигури добри количества витамин С, А, В1 и калий, но също така и манган. Ябълките изобилстват от фибри, което благоприятства функцията на червата.

Гроздов сок

Гроздовият сок има висок гликемичен индекс, но е с високо съдържание на витамин С, тиамин, рибофлавин, магнезий и хром. Хромът е минерал, който при редица изследвания е показал положителни ефекти при инсулиновата активност.

Инсулинът е хормон, отговорен за стимулирането на абсорбцията на глюкозата.

Доматен сок

Консумацията на пресен сок от домати се препоръчва на пациенти, които имат сърдечни проблеми и страдат от диабет тип 2.

Свързани статии

Според учени, ако в продължение на три седмици пациентите всеки ден консумират доматен сок, ще намалят нивата на тромбоцитите в кръвта. Напитката има нисък гликемичен индекс, което я прави подходяща за консумация от диабетици.

Сок от праскова

Пресният сок от праскова е богат на минерала калий, който спомага за регулиране нивата на кръвното налягане, а също така има и редица ползи за здравето на сърцето. Добавете към него малко лимон, пресен корен от джинджифил и лед. Пасирайте всички съставки и се насладете на тази напитка в горещите летни дни.

Снимка: istock

Коментирай