Здраве и красота

Как разходките в гората подобряват здравето ни

Горските аромати могат да намалят стреса

16.06.2015г. / 11 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Японците имат дума, която в превод означава „къпане в гората“. Само преводът може да ви подскаже, че означава да прекарате няколко часа в гората, далеч от града и смога, но близо до природата. Ето как разходките могат да подобрят вашето психическо и физическо здраве.

Намаляват риска от развитието на рак.

Нашата имунна система е съставена от клетки, които се борят с раковите заболявания. Изследователи в Nippon Medical School в Токио направили редица тестове, с които доказали, че разходките в гората могат да повишат клетъчната активност.

Според тестовете само 2-3 дни или еднодневна разходка из природата може да увеличи и подобри клетъчната активност. Ако превърнете излетите в природата в редовна активност със сигурност ще подобрите и вашето здравословно състояние.

Горските аромати могат да намалят стреса.

Ароматите имат мощен ефект върху здравето и емоциите ни. Те са тясно обвързани с емоционалния център в мозъка ни. Ето защо някои аромати могат да предизвикват чувство на носталгия или други емоции, свързани с нашето минало, докато има и такива, които ни карат да се чувстваме щастливи. Ароматите на бор, ела, кедър и кипарис доказано намаляват нивата на кортизола.

Ще намалите депресията.

Според друго любопитно проучване хората, които живеят по-близо до природата, до паркове или в близост до дома имат повече дървета, страдат по-рядко от депресия. Ето защо много от тях често избират да си правят кратки разходки край зеленината.

Свързани статии

Ще премахнете голяма част от отрицателната енергия от себе си.

Природните елементи като растения, дървета, вода и слънчева светлина имат способността да приемат отрицателната енергия от хората. Ето защо ние се чувстваме по-спокойни, когато се разхождаме край тях.

Ако не живеете в близост до гора, хубаво е всеки ден да се разхождате в парка, макар и за кратко. Това ще повиши позитивизма ви и ще премахне негативната енергия от вас.

И не на последно място, разходките в гората спомагат за понижаването на нивата на кръвната захар, намаляване хормоните на стреса, намаляване на сърдечната честота, обща релаксация на човешкото тяло, намаляване умората и тревожността.

Снимка: istock

Коментирай