Здраве и красота

Какво показват изпражненията за здравето ни?

Цветът на фекалиите може да се промени в зависимост от храната, която консумирате

07.07.2015г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В ежедневието невинаги обръщаме внимание на това, какво иска да ни каже тялото за нашето здраве. Понякога най-незначителните неразположения крият зад себе си голям здравословен проблем.

Имате ли проблеми с ежедневното изхождане и колко често му обръщате внимание? Ето няколко симптома, които не бива да подминавате.

Кръв в изпражненията

Ако видите дори и малко количество кръв в изпражненията, които са чести, добре е да се консултирате с лекар. Кръвта може да бъде признак за наличието на хемороиди или анални фисури, предракови полипи на дебелото черво или възпалително заболяване на червата. В най-лошия случай, това може да бъде признак на рак.

Промяна в консистенцията на изпражненията

Пристъпите на диария от време на време, могат да се случат на всеки. Но ако тези моменти зачестят, това може да бъде признак на улцерозен колит или болест на Крон. Следете дали диарията е съпроводена с болки в корема, кръв в изпражненията и рязко спадане на телесното тегло.

Цвят на изпражненията

Цветът на изпражненията обикновено е кафяв. Но ако забележите, че те са черни, това може да е признак на вътрешен кръвоизлив, освен ако не приемате медикаменти, които биха могли да променят цвета им.

Зелените на цвят изпражнения обикновено не са притеснителни. Също така, цветът на фекалиите може да се промени в зависимост от храната, която консумирате.

Свързани статии

Непрекъсната диария

Диарията може да бъде признак на наличието на инфекция, непоносимост към определени храни или страничен ефект от прием на медикаменти. Улцерозният колит (язвен колит) и други заболявания на дебелото черво, могат да предизвикат промени в честотата на изхожданията.

Запек

Запекът може да се появи в следствие на бременност, неправилно хранене, дехидратация или като страничен ефект от прием на лекарства. Синдром на раздразнените черва също може да причини запек.

Повечето стомашно-чревни проблеми могат да бъдат разрешени чрез прости промени в начина на живот, като:

  • Избягване консумацията на преработени храни и приемане на повече пресни и естествени храни, богати на полезни фибри.
  • Избягвайте изкуствени подсладители, фруктозата, химическите добавки, прекалената консумация на кофеин.
  • Подобрете чревната флора чрез добавяне на естествени ферментирали храни като кисело зеле, маслини и кисело мляко.
  • Добавяне на пробиотични добавки, ако не получавате достатъчно добри бактерии от вашата диета.
  • Стремете се да пиете по два литра вода дневно. Спортувайте редовно.
  • Ако приемате лекарства и настъпи промяна в изхожданията, уведомете лекуващия ви лекар.
  • Намалете стреса.
Коментирай
Свободно време