Здраве и красота

Коя вода е подходяща за вас?

Обогатете вкуса на водата според нуждите ви

25.06.2015г. / 07 44ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лятото е тук! През топлите дни едно от най-важните неща е да бъдем добре хидратирани. Специалистите препоръчват да пием по 2 литра вода на ден. Как можем да обогатим вкуса й и тя не само да стане по-приятна за консумация, но и да отговаря на нашите нужди? Вижте как.

Вода с краставица

Краставиците са ценен източник на много хранителни вещества и антиоксиданти, като витамин С, бета-каротин, витамини от група В, манган, калий и калций и много други. Те са с високо съдържание и на биофлавоноиди, които са антиоксиданти, имащи противовъзпалително действие.

Краставиците са с изключително високо съдържание и на вода, което ги поставя в групата на естествените диуретици. Консумацията им може да помогне не само да се отървете от излишните течности в организма, но и за контрола на кръвното налягане.

В източната медицина, зеленчукът се препоръчва и като храна, която има способността да охлажда тялото в горещите дни. Възползвайте се от тези нейни ценни качества и не пропускайте към свежата вода винаги да добавяте няколко резенчета прясна краставица.

Вода с ананас

Ананасът е чудесен плод, който ни помага да влезем бързо във форма и да задоволим глада си към нещо сладко. Той е богат на витамин С, манган, витамини от групата В, бета-каротин, мед и други.

Както много други цветни плодове, така и той, има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Специална съставка, която се съдържа в ананаса е и бромелаинът. Това е ензим, който помага за доброто храносмилане, но също така действа и като противовъзпалително средство, особено при хора, страдащи от болки в ставите и артрит.

Свързани статии

Ако не обичате вкуса на водата, добавете няколко парченца пресен ананас към нея и бъдете добре хидратирани и здрави.

Вода с лимон

Това е една от най-често консумираните комбинации. Както знаете, лимоните съдържат големи количества витамин С и други антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали.

Също така съединенията в лимоните стимулират черния дроб и жлъчния мехур, като спомагат за отделянето на жлъчни сокове, които са важни за храносмилането.

Не забравяйте, че цитрусовият плод може да спомогне и за по-бързото изгаряне на излишните калории. Парче лимон в чаша ледена вода може да бъде вашата разхлаждаща лятна напитка.

Снимка: istock

Коментирай