Хемороидите представляват подути и възпалени кръвоносни съдове в областта на ректума и ануса. Една от най-честите причини за тяхната поява са бременност, неправилно хранене, наднормено тегло, липса на физическа активност и други.

Симптомите, които подсказват за наличието им включват кървене по време на изхождане, сърбеж, дразнене, парене и подуване в аналната област. Важно е ако установите наличие на хемороиди, да се консултирате със специалист.

Освен назначените ви медикаменти има няколко домашни лека, които могат да облекчат неразположенията при външните хемороиди ( има и вътрешни).

Оцет

Ябълковият оцет е ефективно средство, което може да спре сърбежа и парещото усещане в следствие на хемороиди. Оцетът има стягащи свойства, което ще помогне за свиването на подутите кръвоносни съдове. За да третирате външните хемороиди, сложете на памучен тампон малко количество оцет и нежно обтрийте засегнатите места.

Гел от алое вера

Гелът от алое има много приложения. Неговите противовъзпалителни съставки спомагат за намаляване на възпалението, подуването и паренето при хемороиди. Купете си 100 % гел от алое вера и прилагайте от него 2-3 пъти на ден върху външните хемороиди.

Кубче лед

Ледените кубчета помагат за свиването на кръвоносните съдове, намаляване на отока и незабавно облекчаване на болката. В мека памучна кърпа или тензух поставете 1-2 кубчета лед. След това приложете компреса върху засегнатата област.

Бадемово масло

Бадемовото масло действа успокояващо при третирането на външни хемороиди. То овлажнява кожата, облекчава възпалението, паренето и сърбежа около ануса.

Още по темата

За да третирате хемороидите, поставете върху памучен тампон няколко капки от маслото и нежно обтрийте засегнатата зона. Правете тази грижа няколко пъти на ден.

Зехтин

Маслиновото масло има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които имат лековит ефект върху външните хемороиди. Зехтинът помага за увеличаване на еластичността на кръвоносните съдове, което от своя страна спомага за намаляване на възпалението и подуване на кръвоносните съдове в аналния канал. На памучен тампон поставете малко количество зехтин и обтрийте нежно засегната зона. Правете тази грижа 2-3 пъти на ден.

Снимка: istock