Здраве и красота

Борбата с пърхота е по-лесна с тези стъпки

Как да се справите с пърхота?

09.07.2015г. / 12 45ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Мразите пърхота, нали? Никой не го обича! Той разваля естествената красота на косата ви, причинява дискомфорт и сърбеж, а на всичкото отгоре се вижда и по дрехите ви. Истински ужас! Какво можете да направите, за да преборите пърхота?

1. Измийте косата с шампоан против пърхот

Това е най-очевидното нещо, което трябва да направите. Задължително опитайте с лекарствен шампоан против пърхот. Подходящи са също онези, които съдържат цинк. Той е полезен за кожата на главата и с времето предотвратява появата на пърхот.

2. Използвайте ябълков оцет

Ябълковият оцет върши чудеса с косата. Не само ще се отървете от пърхота, но оцетът ще подейства като балсам, който ще ви помогне да се отървете от заплитането на краищата. Той ще намали накъсването на косъма и ще го предпази от цъфтеж.

3. Аспирин

Смачкайте 2-3 таблетки аспирин и ги прибавете към бутилката шампоан, който ползвате. Разклатете добре, за да се разтвори добре. Кожата на главата се повлиява много добре от аспирина.

4. Масаж със зехтин

Зехтинът е изключително полезен продукт както за косата и скалпа, така и за целия организъм. Втривайте половин чаша зехтин в скалпа върху влажна коса. Можете също да добавите зехтина към шампоана.

5. Масаж на скалпа с алое вера

Алое вера успокоява кожата на главата както при пърхот, така и при изгаряния. Масажирайте скалпа с гел от алое вера, след това изплакнете с хладка вода. Правете това при всяко измиване за най-добри резултати.

Свързани статии

6. Започнете да се храните здравословно

Здравословната диета е важна не само за фигурата, но и за правилната функция на тялото. Когато приемаме полезни и балансирани хранителни вещества, кожата на главата ни се отблагодарява.

7. Пийте повече вода

Хидратирането на кожата е важно, в това число и на скалпа. Така проблемът с пърхота ще изчезне с времето.

8. Ексфолирайте скалпа

Чували ли сте за това преди? Много малко жени ексфолират скалпа си. Някои дори не са чували за тази процедура, смятайки, че тя важи само за кожата на лицето и тялото.

Съществуват специални ексфолианти за скалп – възползвайте се!

Коментирай