Здраве и красота

Какво никой не ви казва за балсама?

Стига митове и погрешни схващания – ето я истината!

14.07.2015г. / 13 05ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Балсамите за коса са един от най-често използваните продукти в банята. Много жени признават, че разресването на косата им след миене е невъзможно без балсам.

Този необходим продукт се среща в различни видове предвид текстурата на различните коси. Но има някои неща, които никой не ви казва за балсама. Важно е да се знаят, за да можете да извлечете най-доброто от тях за вашата коса.

Те играят роля на страхотни стилизиращи продукти

Можете да се възползвате от спрей балсамите за суха коса. Ако искате да направите бързи вълни на косата си, а нямате много време за това, напръскайте косата със спрей балсам, вържете я на кок или я сплетете. Стойте така известно време. След това пуснете косата и я разрошете. Ще имате прекрасни едри вълнисти къдрици!

Балсамите хидратират фоликулите

През студените зимни месеци косата изсъхва много. Чрез прилагане на дълбока терапия веднъж месечно, сухите люспи ще бъдат елиминирани, оставяйки косата мека и лъскава. Правете си маска с хидратиращ балсам и я оставяйте за около час върху косата.

Трябва да слагате балсам преди шампоана

Това звучи малко налудничаво, тъй като всички сме свикнали да го правим в обратния ред. Но употребата на балсама преди шампоана може реално да повиши здравословното състояние на вашата коса.

Експерти смятат, че когато се къпете, балсамът ви никога не се изплаква докрай. Това е вярно. Колкото и да плакнете, част от продукта винаги остава по косата и скалпа, което я утежнява.

Преобръщането на този навик може да реши проблема с липсата на обем и честото омазняване.

Един балсам не е подходящ за всички коси

Изборът на подходящ балсам винаги е труден. Най-добрият начин е да определите възможно най-добре текстурата на косата си. Ако имате тънка коса, изберете хидратиращ балсам. Ако имате гъста, мазна коса, изберете балсам с някакво етерично масло.

Идеалната формула ще направи с косата ви чудеса.

Не трябва да слагате балсам по корените

Обикновено повечето жени правят тази грешка – нанасят балсам по цялата дължина на косата, за да са сигурни, че е добре подхранена и ще я разрешат добре.

Най-добрият начин да въздействате на косата си чрез балсама е да го нанасяте от средата на косъма и да го разнесете до краищата. Така се постига пълно хидратиране, където то е най-необходимо.

Боядисаната коса се нуждае от специален подход

Дълбокото подхранване с балсам е от огромно значение за боядисаната коса. Маската ще гарантира дълготрайността на цвета с всяко измиване, запечатването на цвета и защитата на косата.

Правете маска с балсам по-често.

Свързани статии

Нямате нужда от шампоан, за да поставите балсам

Къпането с шампоан всеки път прави косата суха и изтощена. Вместо това можете да я изплаквате и да я обработвате с балсам. Той не трябва да бъде пропускан при нито едно измиване.

Това ще предотврати появата на накъсване, начупване и цъфтене.

Някои балсами могат да увредят косата ви

Балсамите внасят в косъма подхранващи вещества, които придават блясък на косата. Но тези, които съдържат силиконови съединения, увреждат косъма. Силиконът „източва“ естествените хранителни вещества в косата. Затова винаги гледайте съставките – важно е балсамът да не съдържа силикони!

Балсамът може да издържи завинаги

Широко разпространен е митът, че балсамът, както и шампоанът, трябва да се сменят, защото косата привиква към тях.

Вместо да изхвърляте любимите си продукти и да се чудите с какви да ги замените, направете следното: купете си дълбоко почистващ шампоан и го използвайте веднъж на всеки две седмици, за да се намалят остатъците от балсама, които са се натрупали.

Така косата ви ще се чувства като нова всеки път, когато използвате любимия си балсам.

Коментирай