Здраве и красота

Летни храни за млада и красива кожа

Намаляват вредното въздействие на UV радиацията

12.07.2015г. / 16 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храната, която консумираме е важна не само за добрата фигура, която искаме да имаме, но и за здравето и красотата на кожата. През повечето сезони природата ни предлага изобилие от свежи продукти. Някои от тях особено полезни за кожата през летните месеци. Вижте кои и защо.

Плодове

Плодовете трябва да се консумират през цялата година. През летните месеци хапвайте повече ягоди, боровинки и череши, тъй като съдържат големи количества от важния за здравето и красотата на кожата витамин C.

Витаминът може да намали вредата от свободните радикали, причинени от излагането на UV радиация. Също така витамин С стимулира производството на колаген, който е важен за еластичността и младостта на кожата.

Трябва да знаете, че черешите съдържат и мелатонин, който предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи и спомага за по-бързото възстановяване на кожата след слънчево изгаряне.

Листни зеленчуци

Според проучване консумацията на някои листни зеленчуци, като зеле, спанак, къдраво зеле, може да намали риска от появата на плоскоклетъчен карцином на кожата с до 50%.

Специалистите провели изследването добавят, че броколите също се препоръчват за консумацията през летните месеци, тъй като са богати на сулфорафан – антиоксидант, който помага на клетките да се защитават срещу UV радиацията.

Не забравяйте в менюто си да включите и пресните билки – магданоз, босилек, градински чай, розмарин. Те също съдържат антиоксиданти, които защитават кожата.

Червени плодове и зеленчуци

Ликопенът, който се съдържа в червените плодове и зеленчуци, доказано предпазва кожата от слънчеви изгаряния. Той спомага и за елиминирането на свободните радикали от тялото. Консумирайте повече домати, папая, гуава, червени чушки, розов грейпфрут и разбира се диня.

Динята съдържа с 40% повече ликопен в сравнение с доматите. Бета-каротинът е друг антиоксидант, който има естествено слънцезащитни свойства. Съдържа се в морковите, сладките картофи, тиквата, мангото и кайсиите.

Свързани статии

Спирулина

Зелените водорасли спирулина често биват наричани суперхрана. Те съдържат важни микроелементи и антиоксиданти, които защитават кожата от ултравиолетовите лъчи, помагат в борбата със свободните радикали и намаляват увреждането на клетките.

Може да добавяте спирулина към вашите смутита или пресни плодови и зеленчукови сокове.

Шоколад

Ако обичате шоколад, консумирайте такъв, който е с високо съдържание на какао. С всяко вкусно шоколадово блокче вие приемате много флавоноиди, които могат да подобряват способността на кожата да се справя със слънчевите изгаряния.

Снимка: istock

Коментирай