Здраве и красота

Пеенето ни прави щастливи и здрави

Понижава и кръвното налягане

18.07.2015г. / 07 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичате ли да пеете, когато сте под душа, в бара, на караоке или когато сте в еуфория? Дори и да не сте най-добрите певци, знайте, че пеенето носи много ползи за физическото и емоционално здраве. Споделяме някои от тях.

Повишава хормоните на щастието

Ендорфините са хормони, които увеличават чувството на еуфория и удоволствие. Окситоцинът е известен също като хормон на прегръдката, който се освобождава, когато хората се прегръщат, но и в други моменти на приятни емоции. Отделянето на тези хормони може да ви помогне да намалите безпокойството и да се чувствате по-добре. Затова пейте си по-често и бъдете щастливи.

Пеенето води до по-дълъг живот

Учени от Йейл и Харвард доказаха, че хората, които пеят от години, например тези, които пеят в хорове, имат по-здрави умове и сърца, което увеличава продължителността на живота.

Понижава кръвното налягане

Ако страдате от високо кръвно, пейте си по-често. Според учени, пеенето може да регулира нивата на кръвното, тъй като действа релаксиращо и успокояващо на психиката.

Пеенето развива белите дробове и дава по-добра стойка

Когато пеете вие естествено седите или стоите изправен, за да получите по-добър звук. Но пеейки вие подобрявате капацитета на белия дроб, което ви помага да дишате по-лесно.

Пеенето може да помогне на пациенти страдащи от болестта на Паркинсон

Налице са множество проучвания, които показват, че пеенето може да подобри състоянието на пациенти, страдащи от болестта на Паркинсон. Според някои изследвания музиката може да им помогне да си възвърнат и баланса.

Свързани статии

Пеенето подобрява паметта

Ако искате да подобрите паметта си – пейте. Въпреки че невинаги можем да запомним изцяло текстовете на любимите ни песни, няма съмнение, че пеейки, ние използваме паметта си по един нестандартен и забавен начин. Това е отличен начин да поддържаме мозъка си буден с напредването на възрастта или да научим няколко нови думи на чужд език.

Пеенето спомага да засилим имунитета си

Пеенето може да понижи кръвното налягане, да намали нивата на хормона на стреса кортизол, което означава, че ще намали и тревожността. Всичко това носи своя положителен ефект върху имунната система.

Снимка: istock

Коментирай