Здраве и красота

Премахнете хиперпигментацията лесно у дома

И с някои козметични процедури

21.07.2015г. / 11 32ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Хиперпигментацията е много неприятен кожен проблем, който понижава самочувствието, особено на жените. Тя може да се получи вследствие на много причини – дразнения на кожата, екзема, обриви, белези, медикаменти.

Хубавото е, че пигментните петна могат да се третират успешно. Как?

Храните като лимон, кокосово масло, мед, а и сандаловото дърво са заредени с естествени киселини и ензими, които изсветляват кожата. Можете да се отървете от хиперпигментацията, използвайки тези и други храни като маски за премахване на белезите по лицето, врата и деколтето.

Нар

Нарът и маслото от нар съдържат хранителни вещества, които стимулират регенерацията на клетките в епидермалните и дермалните слоеве на кожата. Нарът съдържа специални фитохимикали, които лекуват белези от пигментация и дори рани.

Лимонов сок

Лимоновият сок е известен с избелващите си свойства. Вземете няколко пресни лимона. Изстискайте сока им. Смесете го с малко вода. Потопете памучен тампон в сместа и приложете разтвора върху засегнатите места. Това ще засили растежа на новите клетки.

Мед

Медът има антибактериални свойства, които действат като натурално средство за избелване като по този начин той се явява като ефективно средство за защита от пигментни петна и за премахване на вече съществуващи такива.

Разтрийте белезите от хиперпигментация с мед, оставете го да подейства за 20 минути, след това го изплакнете с топла вода. Това ще помогне за по-бързото премахване на белезите и тъмните петна, а кожата ще остане хидратирана и по-мека.

Сандалово дърво

Направете си маска за лице като смесите 1 супена лъжица етерично масло от сандалово дърво с 2 лъжици розова вода. Разбъркайте и нанесете върху лицето. Оставете маската да действа един час. Правете това веднъж седмично, за да изчистите напълно пигментните петна.

Сминдух

Сварете семена от сминдух във вода. Нанесете разтвора върху лицето след като се охлади напълно. Използвайте го също така за измиване на лицето всеки ден. Не го бършете, а го оставяйте да изсъхне след употреба. Нека действа върху кожата непрекъснато.

Ако се обръщате към готовата козметика

Когато купувате кремове срещу хиперпигментация, гледайте те да съдържат съставки като койева киселина, азелаинова киселина, гликолова киселина, хидрокунон.

Свързани статии

Мезотерапия

Хората с акне в по-тежки степени са най-честите кандидати за мезотерапия. За да се премахнат пигментните петна при мезотерапията се инжектират малки количества хиалуронова киселина в повърхностния слой на кожата.

Това привлича вода в кожата и я прави по-плътна и опъната.

Химически пилинг

Този метод е ефективен при хора, които имат малки области с промяна в цвета. Процедурата постепенно намалява пигментацията и изравнява тена. Трябва да се има предвид, че всеки човек има уникален тип кожа и затова и резултатът е различен.

Коментирай