Здраве и красота

Суперхрани в суперкомбинации

Как да съчетаем полезните продукти помежду им, за да извлечем максимална полза?

22.07.2015г. / 10 42ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Съществуват вечни хранителни комбинации, които са класически и са доказано ефективни. Всички знаем, че месото си партнира най-добре със салатата, както и че трябва да разделяме нишестените продукти като ориза и картофите от месото.

За суперхраните е ставало дума неведнъж. Те имат множество ползи за организма. Разнообразието от хранителни вещества има ключово значение за нормалното функциониране на тялото.

Но консумацията на суперхрани сама по себе си не е достатъчна, за да даде цялостна облага на организма. Необходими са специални комбинации от суперхрани, които да дарят тялото ви с максималните си ползи.

Кои суперхрани си „партнират“ най-добре?

Пълнозърнести храни, лук и чесън

Пълнозърнестите храни съдържат естествени вещества, които могат да се свързват с минералите, а това ги прави по-малко резорбируеми. Изследванията показват, че богатите на сяра храни, като лука и чесъна, подобряват преработването и усвояването на пълнозърнестите храни.

Домати и зехтин

Неслучайно тази комбинация е най-силно застъпената в средиземноморската кухня. Зехтинът е суперхрана, подпомагаща работата на сърцето, намаляваща лошия холестерол и подобряваща функционалността на артериите.

Смесването на зехтина с домати прави истинско чудо в организма. Едно проучване от 2000 година, публикувано в Free Radical Biology and Medicine, пише health.com, установява, че зехтинът повишава антиоксидантната активност на ликопена в доматите, което е от голямо значение за здравето.

Затова не се притеснявайте да похапвате домати със зехтин по-честичко.

Куркума и черен пипер

Куркумата е сочена като лечебна подправка. Тя има противовъзпалителни, антибактериални и антисептични вещества, благодарение на мощен антиоксидант – куркумин, съдържащ се в нея.

Лошото при куркумина е, че той бива метаболизиран твърде бързо преди да бъде напълно усвоен от всички клетки. Така част от свойствата му се губят.

Затова на помощ идва пиперинът в пипера, който засилва свойствата на куркумина. Ето една прекрасна двойка подправки, които да използвате за ястията си.

Черен шоколад и ябълки

Сладост, щастие, задоволство. Всички тези усещания ви връхлитат, когато хапнете любимия шоколад. Ябълките пък носят на организма понижаване на холестерола, предпазват от рак и диабет.

Те съдържат флавоноида кверцетин, който действа противовъзпалително. Черният шоколад съдържа мощни антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на кръвоносните съдове.

Когато двата продукта се консумират заедно е доказано, че съдействат за разбиването на кръвните съсиреци, предотвратявайки тромбофлебит, емболия и недостатъчно оросяване на органите и мозъка.

Свързани статии

Зелен чай и черен пипер

На пръв поглед тази комбинация е немислима. На никой не би му хрумнало да пие зелен чай с пипер, вместо със захар.

Но поръсването на зеления чай с малко черен пипер стимулира метаболизма и предпазва от рак. Това се дължи отново на специални антиоксиданти в черния пипер, които в комбинация с тези в зеления чай действат направо върховно.

Пиперинът в черния пипер стимулира абсорбацията на антиоксидантите в зеления чай.

Коментирай