Здраве и красота

До какво води ниският тестостерон при мъжете, а и при жените?

Никой хормон не трябва да се подценява!

24.07.2015г. / 15 18ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Нивата на тестостерон обикновено се свързват с мъжествеността. Този хормон е много повече от това. А понижените му нива имат изключително пагубни за здравето вредни влияния.

И не става дума само за мъжкото здраве. Женският организъм също страда, когато нивата на тестостерона в него са ниски. Както знаем, в тялото на жените също се секретират известни количества тестостерон.

Тревожната тенденция е, че все по-често се наблюдава спад в нивата на мъжкия хормон в млада възраст, а не както до неотдавна в зряла или застаряваща възраст.

Ниският тестостерон не е просто мъжко неудобство, а здравословно обстоятелство, което може да застраши живота на човек.

Едно изследване, проведено от ендокринолози от Торонто открило, че мъжете с ниски нива на тестостерон имат 33% по-висок риск от ранна смърт в рамките на следващите 18 години в сравнение с мъжете с нормални нива на същия хормон, пише naturalnews.com.

Снимка: iStock

Недостигът на хормона допринася за развитието на рак на простатата и тестисите, еректилна дисфункция, слаба мускулна маса, умора, безсъние, проблеми с паметта и концентрацията.

Свързани статии

Жените също могат сериозно да пострадат от твърде ниския тестостерон. Този хормон се влияе много от начина ни на живот, особено от употребата на пластмасови опаковки, химикали, пестициди.

Токсините в тези материали се натрупват в тялото. Превръщат се в ксеноестрогени и предизвикват смущения в ендокринната система.

Когато мъжките хормони в женското тяло се отклонят от нормата, настъпва повишение на естрогена. Това води до рак на гърдата, затлъстяване, диабет, безплодие и спонтанен аборт.

Специалистите съветват всички хора да се придържат към възможно най-здравословен начин на живот, за да запазят здравето си за по-дълго в оптимални стойности.

Коментирай