Здраве и красота

Хапвайте патладжани за здраве и добра фигура

Богати са на антиоксиданти

10.08.2015г. / 17 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пролетта и лятото са сезони, в които консумираме повече патладжани. Вкусните зеленчуци са част от нашите кулинарни шедьоври. Освен че добавят повече плътност на ястията, те са и изключително полезни. Вижте защо.

Помагат за загубата на тегло

Наднорменото тегло започва да се превръща в често срещан проблем и крие рискове от развитието на сериозни здравословни проблеми. Консумирането на патладжан и заменянето на някои храни със зеленчука, може да спомогне за регулирането на телесното тегло.

Патладжанът осигурява чувство на ситост за по-дълъг период от време, повече енергия и сравнително малко калории. Богат е на вода и фибри, което ще ви поддържа не само добре хидратирани, но и ще се погрижи за здравето на храносмилателната система. 

Богати са на антиоксиданти

Антиоксидантите са уникални съединения, които се откриват и в зеленчуците, а в патладжаните те се съдържат в изобилие. Те осигуряват защита на вашите клетки от вредното въздействие на свободните радикали.

Също така,  зеленчуците съдържат  и антоцианен фитонутриент наречен насунин, който в изследвания се е доказало, че има защитна функция и върху мозъчните клетки. 

Богати са на витамини и минерали

Патладжаните съдържат жизненоважни витамини и минерали. Една чаша от тях ще ви достави 6% от препоръчителния дневен прием на витамин B6 и тиамин. Тези два елемента са важни за метаболизирането на приетата храна в енергия.

Също така, витамин В6 спомага за синтезирането на серотонин в организма, който е важен за регулиране на  настроението и съня. Но една чаша патладжан ще ви осигури и 6%  от препоръчителния дневен прием на мед.

Свързани статии

Този минерал действа като антиоксидант и е от съществено значение за функционирането на мозъка и за синтеза на съединителната тъкан.

Грижат се здравето на сърцето

Както споменахме, патладжаните са богати на полезни фибри. Една чаша от зеленчуците съдържат 2,5 фибри. За да бъдем в добро общо здраве, специалистите препоръчват да консумираме повече храни богати на фибри.  

За да намалите риска от сърдечносъдови заболявания и да контролирате нивата на холестерола, консумирайте по - често храни богати на фибри, като патладжаните. 

Снимка: istock

Коментирай
3 rate up comment 6 rate down comment
патлджан ( преди 8 години )