Здраве и красота

4 понижаващи кръвното налягане храни

Как да повлияем на хипертонията чрез храната?

17.08.2015г. / 15 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Много хора, както възрастни, така и в най-активните си млади години, страдат от повишено кръвно налягане. 

Хипертонията е много коварно сърдечносъдово заболяване. Много често хората не знаят, че имат проблем, докато не стане твърде късно. Неконтролирането на нивата на кръвното налягане може да засегне сериозно здравето и живота. 

Преди да сте се впуснали да гълтате шепа хапчета, вижте чрез кои храни можете да повлияете на кръвното налягане!

Цвекло

Цвеклото може да се консумира или да се приема под формата на прясно изцедени сокове. 2 чаши сок от цвекло на ден понижава кръвното налягане с около 24 пункта, отбелязва проучване, публикувано в списание Hypertension (Хипертония).

Изследването показва още, че храните богати на нитрити, каквото е цвеклото, помагат за нормализирането на кръвното налягане. Такива храни са още тъмнозелените листни зеленчуци. Веществата в тях подобряват качеството на стените на съдовете и ги разширяват, давайки възможност на кръвта да се движи свободно. 

Ленено семе

 

Лененото семе е сред суперхраните. Богато е на омега-3 мастни киселини, така важни за здравето на сърдечносъдовата система. 3 супени лъжици ленено семе на ден в продължение на поне 6 месеца повлияват трайно нивата на кръвното налягане и го понижават с около 10%.

В лененото семе се съдържат още противовъзпалителни вещества, фитоестрогени и фибри, които успокояват мускулната тъкан.

Орехи

Според учените орехите също имат свойството да успокояват нивата на кръвното налягане. Препоръчително е да се консумира по ½ чаша пресни орехи на ден. Те подобряват кръвообращението, доставят полезни мазнини на тялото, магнезий и фибри.

Кедровите ядки също имат подобно действие спрямо кръвното налягане. Можете да смесвате двата вида ядки в блендер с малко зехтин. Получава се страхотно песто за вашите салати.

Намалете месото

Вегетарианците имат доказано по-ниско кръвно налягане. Ако не можете да откажете напълно местото, то поне намалете количеството му и избирайте сухи розови и бели меса, които да не внасят допълнителни наситени мазнини и холестерол в кръвоносната ви система.

Коментирай