Здраве и красота

Любимата музика ускорява възстановяването след операция

Слушането на любима песен лекува!

27.08.2015г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Обичате ли да си пускате любимата песен, когато се чувствате зле? Много хора го правят. След това се чувствате по-добре, нали?

Това не е случайно. Музиката има доказано терапевтичен ефект. Но тя може и да бъде много повече от това. Защо? 

Ново изследване доказва, че любимата музика помага за по-бързото възстановяване след операция. 

Учените са доказали, че пациентите, които са слушали любимата си музика или изпълнител преди, по време на и след операция или болничен престой, са се възстановили много по-бързо от пациентите, които не са го правили. 



Освен това нуждата от обезболяващи била по-малка, пациентите били по-доволни от положените за тях грижи и безпокойството за здравето им било на по-ниско ниво.

Свързани статии

Музиката има невероятен плацебо ефект върху човешкия организъм. Оказва се, че има свойството дори да намалява болката, защото пациентът е фокусиран повече върху слушането на песента, отколкото върху собствената си билка, пише healthmeup.com.

У нас би било много трудно да убедите медицинския екип да звучи любимата ви музика в операционната по време на операцията. Но все пак бихте могли да опитате, ако ви предстои хирургическа намеса. 

Не забравяйте да си пуснете любимата група след преминаване на процедурата. Няма да повярвате колко по-добре ще се почувствате!

Снимка: iStock

Коментирай