Здраве и красота

Митът, че кафето предизвиква изхождане

Учените опровергаха зависимостта между кафето и ходенето до тоалетна

11.09.2015г. / 11 15ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Не е тайна, че кафето може да ви накара да потърсите спешно... тоалетна. Много хора имат сутрешен ритуал, свързан с пиене на чаша кафе с определена цел – прочистване на червата или казано на народен език - „ходене по голяма нужда“.

Според едно скорошно изследване на American Chemical Society, слабителният ефект на кафето не е напълно изяснен, пише health.com.

Много хора посочват кофеина като основен „провокатор“ на червата им, но експертите обясняват, че ако това беше вярно, газираните и енергийните напитки щяха да имат същия ефект.

Вместо това, ефектът, който си мислим, че кафето има се дължи на сложно взаимодействие между храносмилателната система и естествените химикали в кафето.

Киселините в кафето причиняват производството на повече стомашни киселини, а това от своя страна увеличава скоростта, с която тези киселини се изливат от стомаха в червата. 

Кафето също увеличава производството на хормони, които задвижват тънките черва и които ги карат да изтласкват съдържимото към дебелото черво. Кое от всичките повече от 1000 различни химически съединения в кафето обаче предизвиква това не е напълно ясно. 

Друг интересен факт е, че само 3 от всеки 10 човека споделят, че кафето им действа като пургатив. Така че, ако кафето ви кара да посещавате тоалетната рано сутрин, считайте себе си за специален, шегуват се експертите.

Коментирай