Вагиналните инфекции са сред най-често срещаните проблеми, свързани с женското здраве. Сърбежът, миризмата и течението са сред най-популярните симптоми.

Но какво да правим, когато се появи болка във вагината? Какво може да означава тя?

Херпес

Силните болки, появата на мехури и болезнени лезии са симптоми на генитален херпес. Ако забележите мехур, пълен с водниста течност по лигавицата на вагината трябва незабавно да отидете на лекар.

Намаляването на огнищата ще ви помогне да ограничите инфекцията.

Вагинална сухота

Не си мислете, че това е проблем само на жените в менопауза. Млади жени също могат да страдат от вагинална сухота. Много жени в детеродна възраст изпитват болки, причинени от вагинална сухота.

Тя се получава най-често заради употребата на нискодозирани с естроген противозачатъчни таблетки. Натрупването им в организма може да възпрепятства секрецията на вагинална слуз.

Гъбични инфекции

В по-леките форми на гъбична инфекция обикновено симптомите са сърбеж, неразположение, засилено жълтеникаво течение и лоша миризма.

Но при по-напреднали и нелекувани инфекции може да се появи много силна болка в областта на вагината.

Стигне ли се до гнойна инфекция, трябва да се прилага определено адекватно лечение. Затова не се самолекувайте, ако смятате, че е „просто гъбична инфекция“. Посетете лекар.

Ендометриоза

Ендометриозата или тазовата възпалителна болест може да причини силни болки по време на сексуален акт или менструален цикъл.

Болката се усеща, защото всички женски полови органи са възпалени. Тъканите са болезнени и раздразнени. При най-малкото дразнение настъпва силна болка.

Още по темата

Пенисът на партньора ви

Ако партньорът ви е надарен с голям пенис, има вероятност болките да идват оттам. Ако е така, проверете кои пози са ви най-удобни, за да си спестите неудобството. Има вероятност да се окаже, че и вагината ви е по-тясна от обикновено.

Вулводиния

При вулводиния отново се усеща дискомфорт при проникване. При някои жени болката е внезапна и спонтанна, при други е по-постоянна.

В света има над 6 млн. жени, които по необясними причини изпитват болка в областта на вагината и вулвата.

Въпреки че медицински вулводинията не представлява проблем, тъй като причината за болката е с неизяснен произход, тя може да причини сериозни психически разстройства и да повлияе зле не само на интимния живот на страдащата жена, но и на работата й и социалните й контакти.