Здраве и красота

7 неща, които жените с фантастична коса правят

Правете ги и вие, ако искате косата ви да е здрава и жива!

11.09.2015г. / 08 59ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Коя жена не иска да има страхотна коса! Някои имат генетичния късмет да са горди притежателки на здрава, жива и бляскава коса. Но други трябва да полагат неимоверни усилия за това.

Какво можем да научим от жените, които имат фантастична коса?

1. Те избягват горещите стилизиращи уреди

Колкото е възможно повече дръжте косата си далеч от нагорещяващи уреди – маши, сешоари, преси и други. Злоупотребата с нагряващи уреди скъсява жизнения цикъл на косъма и прави косата изтощена, суха и накъсана.

2. Те не спестяват хидратанта

Хидратиращите продукти са много важни за косата. Те овлажняват косъма и подхранват фоликула в дълбочина. Влагата е нужна както на кожата, така и на косата.

3. Те ядат правилната храна

Храната има значение в цялостен смисъл за здравето на организма, в това число и на косата. Чрез правилната диета допринасяме за подобряване качеството и здравината на косъма.

Храни, богати на омега-3 мастни киселини, желязо, протеини и цинк, стимулират растежа на космените фоликули. Яжте повече риба, крехко червено месо, пилешко месо.

4. Те приемат витамини

Колкото и да е важна храната, само тя не е достатъчна. Трябва да се приемат допълнителни витамини, които да стимулират здравето на косъма. Правилният подбор на витамини, минерали, аминокиселини и билки ще ви помогне да направите косата си по-здрава от всякога.

5. Те се подстригват редовно

Колкото и да ви се иска косата ви да порасне по-бързо, но ако може да не я скъсявате – това няма как да стане. Единственото нещо, което провокира най-много здравословния растеж на косата е подстригването.

6. Те никога не я мият с гореща вода

Горещият душ е вреден за косата. Ако искате тя да е жизнена, мека и блестяща, мийте я с хладка вода.

7. Те знаят точното количество балсам и как да го използват

Често срещана грешка е да се прекалява с балсама, както и да се поставя на грешното място. Много жени изсипват цяла шепа балсам върху косата си и го разнасят от корена на косъма до върха. Това е погрешно.

Краищата са най-важни, затова най-добре е да нанасяте балсам от средата на косъма до края.

Коментирай