Здраве и красота

Без акне, бръчки и косопад, благодарение на магданоза

Винаги красиви

15.09.2015г. / 08 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-консумираните в ежедневието билки е магданозът. Тя не само прави нашите ястия богати на вкус, но има редица лечебни свойства. Споделяме някои от тях.

Намалява бръчките, фините линии и белезите

Тъй като витамин C не присъства естествено в организма ни, ние трябва да го приемаме във вид на хранителни добавки или чрез храната. Магданозът е богат на витамин C и консумирането му помага за намаляване образуването на бръчки, стимулира производството на колаген в кожата и подпомага клетъчното размножаване и възстановяване.

Компресът с магданоз е един добър лек за облекчаване на кожни раздразнения. Сварете отвара от билката, напоете памучен тампон след като се охлади и приложете върху засегнатите места. Също така може ежедневно да обтривате лицето си, за да му придадете свеж и млад вид.

Намалява тъмните кръгове под очите

Ако страдате от тъмни кръгове под очите, магданозът е едно от най-добрите решения. Освен че е богат на витамин С, той съдържа големи количества хлорофил и витамин К, които спомагат за намаляване на подпухналостта. Сварете отвара от билката и я приложете върху клепачите като компрес.

Има антибактериални и противогъбични свойства

Летливите масла, които присъстват в магданоза имат антибактериални и противогъбични свойства, което прави билката чудесна за лечението на акне, пъпки, инфекции на кожата.

Свързани статии

Намалява косопада

Магданозът е богат на хранителни вещества, както и на апигенин – антиоксидант флавоноид, който регулира загубата на коса. Може да си направите отвара от билката и да изплаквате с нея косата си или да си направите паста от пресни листа магданоз с малко количество вода, да я приложите на сух скалп за един час и след това да измиете косата си както обикновено.

Магданозът е богат и на мед, елемент, който насърчава растежа на косъма, но също така спомага и за забавяне побеляването на косите.

Снимка: istock

Коментирай