Здраве и красота

Как проваляме тренировката си?

Пресилвате упражненията

21.09.2015г. / 15 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато спортувате е добре да спазвате определени правила, за да постигнете желаните резултати. Как можете да направите тренировките неефективни и какво е добре да избягвате?

Преяждате преди тренировка

Храненето преди тренировка дава енергия на тялото, но това не означава, че трябва да се тъпчете. Яжте здравословна закуска, около 45 минути преди спорт. Това може да са плодове, ядки, кисело мляко, зеленчуци.

Дълги почивки между сериите

Дългите почивки между упражненията не са добра идея. Почивайте около минута-две и до три минути, ако тренирате по-големите мускулни групи, като краката или гърба.

Тренирате без план

Тренировката ви трябва да бъде добре планирана и да знаете след едно упражнение кое следва. Така се създава рутина и тренировката става ефективна.

Пресилвате тренировките

От една тренировка до друга, тялото ви се нуждае от достатъчно часове за възстановяване. Твърде много натоварване причинява стрес, умора, загуба на мотивация, тренировките стават неефективни.

Пиете енергийни напитки по време на спорт

Енергийните напитки съдържат много калории, захар и нездравословни добавки. Ако искате да тренирате ефективно, заменете ги с вода.

Свързани статии

Липса на стречинг

Стречингът или разтягащите упражнения в края на тренировката може да помогнат за естественото възстановяване на мускулите. Затова не пропускайте да ги правите.

Твърде много кардио

Кардио тренировката е ефективен начин за изгаряне на мазнини, но проучванията показват, че излишъкът им може да доведе до загуба на мускулна маса. Затова кардио упражненията трябва да бъдат в рамките на 45-60 минути на тренировка.

Снимка: istock

Коментирай
Свободно време