Здраве и красота

Най-честите симптоми на минерален и витаминен дефицит

Лош сън и раздразнителност

30.09.2015г. / 09 59ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В преходите от сезон към сезон организмът ни става най-уязвим. Някои хора преминават през сезонна депресия, докато при други се наблюдава витаминен и минерален дефицит. Тялото винаги намира начин да ни подскаже, когато нещо му липсва. Ето кои са едни от най-честите симптоми.

Суха и вяла кожа

Един от първите признаци на витаминен дефицит е вялата кожа. Когато организмът ви не получава достатъчно количество витамин Е е важно да промените начина си на хранене и да добавите към менюто си повече ядки, мазна риба и растителни масла.

Чуплива коса и нокти

Тези симптоми подсказват за недостиг не само на витамини А и Е, но и на калций. Хапвайте повече пълнозърнести зърнени храни, моркови, тиква, сладки картофи, риба и морски деликатеси.

Кървене на венците

Въпреки че кървящите венци често подсказват за дентални проблеми, невинаги това се оказва реалната причина за това неразположение. Ако в организма ви има дефицит на витамин С, това със сигурност ще се отрази не само на енергийните ви нива и състоянието на кожата ви, но и на здравето на венците. Витаминът се съдържа в големи количества в храни като лук, чесън, плодовете и зеленчуците.

Лош сън и раздразнителност

Вероятно не получавате достатъчно количество магнезий и калий. Ако към това може да добавите и неразположение като мускулните крампи, значи е време да добавите в менюто си повече сушени плодове, цвекло, ядки.

Свързани статии

Обърнете внимание и на случаите, в които често ви се дояждат определени храни. Така например, ако често ви се иска да хапвате риба и морски дарове, тялото ви има недостиг на йод.

Ако ви се хапват ядки или слънчогледови семена, тялото ви се нуждае от антиоксиданти. И не на последно място, ако ви липсва енергия, означава, че организмът ви се нуждае от глюкоза. Набавете си я не от сладките лакомства, а от сладки плодове или лъжичка мед.

Коментирай