Здраве и красота

Чести симптоми на преддиабетно състояние

Постоянно чувство за жажда

09.10.2015г. / 10 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка:istock

Снимка:istock

Наднормено тегло, промени в апетита и други физиологични промени? Тялото ви подсказва, че се нуждае от вашето внимание и грижи. Всяко неразположение, особено ако се проявява често, заслужава вашето повишено внимание. Споделяме едни от най-честите симптоми, подсказващи за преддиабетно състояние.

Неясно зрение

Внезапните пикове и спадове в кръвната захар при хора с преддиабетно състояние могат да предизвикат нарушения в зрението. Обикновено пациентите споделят, че виждат замъглено. След консултация със специалист и регулиране нивата на захарта, зрението би трябвало да се нормализира.

Постоянно чувство за жажда

Един от най-честите признаци, подсказващи висок риск от диабет е постоянното чувство за жажда. То възниква в отговор на високите нива на кръвната захар. За да не допуснете и обезводняване много е важно да пиете достатъчно вода и течности през деня.

Бавно зарастване на рани

Още един признак, който не бива да подминавате. Когато се нараните, винаги обръщайте внимание за колко време се възстановява кожата ви. Високата кръвна захар може да забави кръвообращението и на кожата да й е необходимо повече време за възстановяване.

В резултат, незначителни наранявания могат да отнемат повече като време, за да бъдат излекувани. Също така, не е изключено и развитието на инфекции от различен характер.

Честа умора

Организмът ни използва кръвната захар за „гориво“. Но при хората, които се намират в преддиабетно състояние е възможно да се появи резистентност към хормона инсулин. Това означава, че тялото ви не е в състояние ефективно да използва глюкозата в кръвта като енергия, а това води до често усещане за умора.

Рязка и необяснима промяна в телесното тегло

В случаите, когато тялото не е в състояние да превърне в енергия глюкозата в кръвта, то започва да си търси други източници на енергия. Дори и да не сте променили диетата си, започвате рязко да губите килограми.

Свързани статии

В други случаи, инсулиновата резистентност може да ви накара да се чувствате по-често гладни, а това неминуемо би довело до консумирането на повече храна и по-често нездравословна, както и за покачването на теглото.

акантозис нигриканс

Високите нива на инсулин може да увеличат скоростта, с която кожните клетки се възпроизвеждат. Това може да доведе до потъмняването на кожата в областта на гърба, шията, подмишниците, гънките на лактите.

Коментирай