Здраве и красота

7 мита за лазерната епилация

Мит 1: Лазерната епилация не е ефективна

01.10.2015г. / 16 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В желанието си да премахнем нежеланото окосмяване се подлагаме на различни видове епилации. Знаем малко за тях, имаме много въпроси, а митовете често изпреварват достоверната информация. Споделяме 7 от най-често срещаните митове свързани с лазерната епилация.

Мит 1: Лазерната епилация не е ефективна.

Напълно погрешно схващане, за което са допринесли до голяма степен разочарованията на хората от некачествено проведени процедури за обезкосмяване. За ефективността на епилацията оказват влияние най-малко 10 фактора и при всеки човек е строго индивидуално как, кога и доколко ще се повлияе от епилацията. Така че е много важно всеки човек да се подложи на диагностика при специалист преди да прибегне до какъвто и да било вид епилация.

Иначе се получава ситуация от типа „проба-грешка“, докато установим кое е най-добро за нас. Например, факторите, които влияят на резултата след епилация са:

· Етапите на растеж на косъма. Те са няколко. Космите се повлияват най-добре когато са в активна фаза на растеж.

· Цветът на косъма

· Цветът на кожата и контрастът между цвета на косъма и кожата. Колкото по-светла е кожата и колкото по-тъмни са космите върху светлата кожа, толкова по-лесно се повлияват. Обратното обаче дава негативен резултат. Светли косми върху тъмна кожа се повлияват по-сложно.

· Дълбочината на растеж на космите

· Третираната зона

Технологиите непрекъснато се развиват и усъвършенстват. Например, новият диоден лазер за епилация – Elysion премахва нежеланото окосмяване от почти всички типове кожа (от 1-ви до 6-ти фототип според скалата на Fitzpatrick).

Испанската технология позволява да се правят терапии през цялата година като кожата не бива да се излага на слънце само 1-2 дни (като голяма част от подложилите се на терапията споделят, че след първа процедура окосмяването им намалява със 60-70%).

Типът кожа е един от най-важните фактори за отлични резултати с най-малък брой сесии. Според скалата на Fitzpatrick има 6 различни типове кожа от 1 до 6, като най-светлите кожи са тези, които позволяват голямо количество енергия под формата на импулс да навлезе подкожно с най-малък риск от нежелани ефекти.

Ето защо по-тъмни типове кожа са най-силно ограничавани от лазерни епилации, но не и от диодна епилация, която третира дори най-тъмния фототип и то през цялата година. За съжаление към момента няма лазер, който третира чисто бели косми.

Мит 2: Преди епилация космите не трябва да се бръснат.

Точно обратното. Преди епилация с лазер, задължително трябва да обръснете гладко зоната, която ще епилирате. Не трябва да скубете космите с пинсета или да си правите кола маска, а да обръснете космите. В противен случай епилацията няма да е ефективна. Дори можете да получите изгаряния от лазера.

Мит 3: Апаратът няма значение

Апаратът има голямо значение! Истински качествените апарати за епилация струват от порядъка на 150 хил. лв., което със сигурност ви казва, че няма как да са във всеки салон. Затова търсете качествена епилация в елитните салони. Освен по цената ще познаете лазера и по произхода. Най-качествените апарати за епилация се произвеждат в САЩ, Израел, Испания, Франция.

Апаратите с произход от Китай или Корея не са надеждни. Защо? Защото технологията им на работа не е ефективна. Качествените лазери работят на следния принцип. Испанската технология, за която споменахме в предишните редове, например премахва окосмяването по селективен начин, атакувайки космите в анагена фаза на растеж (само в тази фаза на растеж могат да се унищожат ефективно).

Импулсите на лазера се привличат от пигмента на космения фоликул – меланина. Той се превръща в техен проводник, като отвежда импулсите до корена на косъма и те го унищожават чрез силно нагряване. Апаратът е и много бърз, което го прави безопасен и безболезнен. Импулсите се изпращат толкова бързо към космените фоликули, че няма нужда апликаторът да се отлепя от кожата.

Така една процедура на малка зона с размери 10 на 10 см трае около минута-две и е много по-ефективна. Не се губи време и не се разпръскват импулсите. Има охлаждаща система, която защитава кожата от високите температури и по този начин прави епилацията безболезнена.

Системата работи като поддържа постоянно ниво на температурата от 6 градуса на накрайника независимо от температурата в помещението. Системата произвежда приятно усещане на кожата, което прави обезкосмяването безопасно, безболезнено и комфортно.

Коментирай