Здраве и красота

Чай от шипка за тънка талия и повече енергия

Грижи се и за репродуктивното здраве

15.10.2015г. / 06 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Шипката е билка, която можем да консумираме през цялата година под различна форма. Една от най-предпочитаната е чай приготвен от сушените плодове на билката. В продължение на хилядолетия отварата от шипки е била използвана за лековити цели. Днес медицината е доказала, че тя има много ползи за здравето. Споделяме някои от тях.

Шипките са богати на антиоксиданти

Чаят от шипка е с високо съдържание на витамин С и флавоноиди, които имат антиоксидантно действие. Благодарение на антиоксидантите се намалява риска от появата на някои заболявания, като сърдечносъдовите, артрит и рак. Антиоксидантите инхибират щетите, причинени от свободните радикали, които играят роля не само за влошаване на общото здраве, но и за преждевременното стареене.

Според изследване, публикувано в „Molecular Aspects of Medicine“, чаят от шипки е богат и на ликопен – антиоксидант, който изобилства в доматите. Той също намалява риска от появата на сърдечни проблеми.

Грижи се за репродуктивното здраве

Абсорбцията на желязо по време на бременност е много важна за производството на хемоглобин от организма за майката и фетуса. За да може тялото ви да абсорбира добре желязото от приетите храни, организмът ви се нуждае от достатъчно количество витамин С. Шипките са богати на него, но съдържат и добри количества желязо.

Свързани статии

Също така, чаят от шипки ще ви помогне да се възстановите по-лесно след месечния цикъл, освен това регулира нивата на хормоните и облекчава менструалните болки. Витамин С в билката помага да се увеличат нивата на естрогена, както и да се подобрят ефектите от този хормон.

Засилва имунитета и дава енергия

Високите количества на витамин С, който се съдържа в шипките, може да спомогне за намаляването тежестта и честотата на настинките. Чаят от билката е богат и на важния витамин А, който също спомага за засилване защитните сили на организма и дава повече енергия.

Чаят от шипки се препоръчва и на хора с наднормено тегло, при висока кръвна захар, артритни проблеми, храносмилателни проблеми, проблеми на пикочните пътища и други.

Снимка: istock

Коментирай