Здраве и красота

8 неща, които гърдите ви се опитват да ви кажат

На какво се дължи смаляването на гърдите?

20.10.2015г. / 16 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка една част от женското тяло е в състояние да подскаже, когато нещо не е наред в организма. Една от тях са гърдите. Болките и неразположенията, когато не сте в месечен цикъл или овулация, образуванията, които напипвате и други изискват повишеното ви внимание. Ето още няколко случая, в които гърдите ви сигнализират за евентуален здравословен проблем.

Промяна в цвета на кожата

Промяната в цвета на кожата на гърдите често се наблюдава при напреднал стадии на рак на млечната жлеза. Но промяната на цвета на зърната и ареолите е нормална с напредването на възрастта, както и по време на бременност.

Увеличаване на размера

Ако гърдите ви са увеличили размера си, това най-вероятно се дължи на увеличаване на теглото, тъй като гърдите са съставени предимно от мастните клетки, в допълнение към жлезиста тъкан; бременност, прием на противозачатъчни хапчета и / или хормонални промени свързани с менструалния цикъл.

Смаляване на размера на гърдите

В някои случаи може да установите, че гърдите ви са смалили своя размер. Когато сте загубили част от телесното си тегло, но също така и при спадане нивата на хормона естроген. В случай, че свиването на бюста ви е съпроводено с косопад, появата на акне, окосмяване в областта на лицето, много е възможно това да подсказва за синдром на поликистозните яйчници.

Асиметрични гърди

При повечето жени двете гърди не са съвсем еднакви и това е напълно нормално. От друга страна, ако отскоро сте забелязали, че тази асиметрия е драстична, важно е да се консултирате със специалист, защото това може да е признак на рак на гърдата.

Раздразнена кожа под гърдите

Винаги оглеждайте кожата си в областта под гърдите. Ако забележите зачервяване, раздразнение, това може да е признак за алергична реакция от перилен препарат, с който сте изпрали бельото си, неподходящ сапун или душ гел, подсичане на кожата или гъбична реакция в следствие на изпотяване в тези области.

Поява на стрии

Появата на стрии най-често се дължи на промяна в телесното тегло.

Внезапна поява на окосмяване в областта на гърдите и зърната

Зърната обикновено са покрити с фини светли косъмчета. Но ако забележите появата на плътни черни косми в тези области или по деколтето, това може да подсказва за поликистозен овариален синдром. При това състояние яйчниците или надбъбречните жлези произвеждат повече тестостерон. Това може да доведе до появата на овариални кисти и други симптоми, като акне или нередовна менструация.

Изтичане на секрет от зърната

Изтичането на секрет от зърната понякога се наблюдава след сексуална стимулация и невинаги е признак за наличието на рак на гърдата. Понякога това състояние се дължи на повишени нива на пролактин в резултат на прием на медикаменти, хипофункция на щитовидната жлеза, доброкачествени образования на хипофизата, прием на противозачатъчни, бременност, бъбречни заболявания и други.

Коментирай