Здраве и красота

5 билки, полезни за диабетици и хора изложени на риск от болестта

Добавяйте щедро кимион към ястията

19.10.2015г. / 13 52ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храната, която консумирате всекидневно е от особено значение, когато страдате от диабет или сте изложени на повишен риск от заболяването. Споделяме 5 билки, които имат антидиабетични и противовъзпалителни свойства, които ще ви помогнат да намалите хроничното възпаление в тялото си.

Лайка

Лайката е една от най-полезните билки за диабетици и тези, които са изложени на риск от заболяването. Тя има способността да понижава кръвната захар, но и да намали риска от появата на усложнения в следствие на диабета. Ето защо всеки ден пийте по една чаша ароматен чай от лайка.

Канела

Канелата има редица лековити свойства и едно от тях е понижаването на кръвната захар. Според някои изследвания канелата има ефект върху понижаване нивата на хемоглобин А1с. Ароматната подправка е богата на фитонутриенти, които намаляват възпалението и могат да помогнат при загуба на тегло, чрез намаляване на холестерола и ускоряване на метаболизма. Разбира се канелата би дала положителни резултати, ако се добавя към здравословни закуски, ястия и напитки.

Розмарин

Розмаринът е една от най-добрите билки за пациенти, които страдат от метаболитен синдром. Една от активните съставки в него е карнозолът, която понижава оксидативния стрес и по този начин намалява възпалението в организма, което е отговорно за появата на редица заболявания. Може да консумирате розмарин под формата на отвара или да го добавяте към ястия.

Свързани статии

Копър

Както листата, така и семената на копъра имат доказани здравословни ползи при пациенти страдащи от диабет или такива, които са изложени на риск. Анетолът е една от съставките на билката, която има силни противовъзпалителни действия. Ето защо добавяйте от него към ястията и салатите.

Кимион

Кимионът е подправка, която е от семейството на магданоза. Добавяйте щедро от него към ястията, тъй като по естествен начин понижава нивата на кръвната захар и холестерола.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
msimov ( преди 7 години )
Една от най-важните билки при диабет е Бяла черница листа която забавя разграждане на скорбялата и по този начин намалява кръвната захар!Жаблека възстановява панкреаса!Бобовите шушулки намаляват квъвната захар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар