Здраве и красота

Необходими витамини за хората с автоимунни заболявания

Недостигът в организма на Витамин D е свързан с развитието на лупус еритематозус

08.11.2015г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Автоимунните заболявания са едни от най-често срещаните в световен мащаб. Според специалисти начинът на хранене и начинът на живот, могат да спомогнат за балансирането на имунната система и за намаляването на възпалителни процеси в организма. От съществено значение и приемът на определени витамини и микроелементи. Вижте кои.

Витамин А

Витамин А е от изключително значение за хората с автоимунни заболявания. Редица проучвания са доказали, че когато има дефицит на този витамин, това често води до разрушаване на имунната защита на лигавиците.

Това е и причина за повишаване на риска от инфекции на дихателните пътища и на стомашно-чревния тракт. Витамин А може да си набавите чрез консумацията на храни от животински произход, като риба, миди, черен дроб, както и на млечни продукти, но също така и от консумацията на сладки картофи и моркови.

Витамин D

Недостигът в организма на Витамин D е свързан с развитието на лупус еритематозус, ревматоиден артрит, диабет тип I, а също така е съпроводен и с повишаване на честотата на инфекциозните болести.

Подобно на витамин А, витамин D присъства главно в животински и млечни мазнини. Той може да бъде синтезиран от организма, когато прекарваме поне половин час на ден изложени на слънчева светлина.

Витамин K2

Според изследване проведено върху плъхове, витамин К2 е дал положителен ефект при лечението на имунната система и възпалителни процеси на гръбначния мозък на плъховете, които са имали няколко симптома на множествена склероза.

Витамин К се съдържа в големи количества в японските ферментирали соеви зърна – натто. Ако не ги откриете в магазините, може да ги замените, консумирайки гъши или пилешки дробчета, сирене, яйчен жълтък.

Желязо

Дефицитът на желязо е свързан с много автоимунни заболявания. Ето защо е важно да консумирате храни богати на минерала като говеждо месо, черен дроб, спанак и други.

Свързани статии

Други микроелементи

Недостигът на микроелементи като селен, магнезий и цинк също може да бъде свързан с някои автоимунни заболявания. Това се дължи предимно на хронично възпаление, което намалява усвояването на основни хранителни вещества. Хапвайте повече ядки и семена, черен дроб, фасул, грах, елда, булгур, риба, морски дарове и други.

Коментирай