Здраве и красота

Спрете хемороидите сега!

Как да кажем „стоп“ на хемороидите?

03.11.2015г. / 16 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Имате сърбеж в областта на ануса? Чувствате дискомфорт, болка или невъзможност за продължително седене? Има вероятност да сте получили хемороиди.

Много хора ги получават поне веднъж в живота си. За да се предпазите от повторен рецидив или за да не получите никога хемороиди, ако все още не сте имали, трябва да спазвате някои съвети.

Упражнявайте се редовно

Може да ви се струва странно, защо физическата активност се предлага като лек за всякакви състояния, но е факт, че упражненията помагат и срещу хемороиди. Най-често хората, които работят продължително време в седнало положение получават хемороиди. Затова редовните упражнения всеки ден помагат за намаляване риска от поява на хемороиди.

Запекът е другата причина за поява на досадните хемороиди. Редовните упражнения помагат за ускоряване на метаболизма и регулиране на запека. По този начин рискът от поява на хемороиди също намалява.

По-висока хигиена

Научно доказано е, че лошата хигиена допринася за поява на хемороиди. Учените са доказали, че измиването веднага след ходене до тоалетната намалява шанса за поява на хемороиди. Важно е да не се използват сапуни, които дразнят.

Яжте повече фибри

Фибрите допринасят за регулираното прочистване на червата. Това предотвратява появата на хемороиди. Храните, богати на фибри са бобовите растения, броколите, морковите, триците, пълнозърнестите храни и пресните плодове и зеленчуци.

Илюстрация: iStock

Не се претоварвайте

Изследванията са доказали още, че претоварването на организма също има отношение към появата на хемороиди. Вдигането на тежести, например, може да предизвика повишаване на налягането в кръвоносните съдове на ректума, което от своя страна да повиши риска от поява на хемороиди.

Не стискайте

Вярно е, че невинаги ходенето до тоалетна е възможно, особено ако сте извън дома. Но е много важно да не стискате, а да ходите до тоалетна веднага щом ви се наложи. Връщането на токсините навътре в ректума може да предизвика не само хемороиди, но и рак на дебелото черво. Освен това изкуственото потискане на дефекацията потиска метаболизма и причинява запек.

Добра хидратация

Важно е да сте добре хидратирани и да пиете по 2 литра вода на ден. Прекомерната употреба на алкохол също крие риск от хемороиди. Здравословният воден баланс в тялото представлява 75% от нормалното изхождане, пише prevention.com.

Коментирай