Здраве и красота

Високата кръвна захар при бременните носи риск от сърдечни дефекти за бебето

Застрашени са не само майките с диабет, но и тези с леко завишени нива на кръвна захар

29.10.2015г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Диабетът е едно от най-коварните заболявания, което за съжаление обхваща все повече хора по света.

Гестационният диабет е не по-малко опасен от диабет тип 1 и 2. Бременните жени трябва да следят нивата на глюкозата и инсулина си не само заради рисковете за собственото си здраве, а и заради бебетата, които носят.

Едно ново проучване, което описва fitpregnancy.com, публикувано в JAMA Pediatrics, открива връзката между повишените нива на глюкоза в кръвта на майката и вродените сърдечни аномалии при бебето.

Диабетът, според специалистите, е крайният резултат от поредица сложни метаболитни нарушения, които водят до трайна невъзможност на организма да обработва глюкозата. Най-лошото е, че не само диагностицираните с диабет жени имат повишен риск от раждане на бебе с вродени сърдечни дефекти.

Риск съществува и при жените със съвсем леки повишения на кръвната захар и инсулина дори в обозначените референтни граници.

Риск от какви сърдечни проблеми крие високата кръвна захар на майката?

Учените са установили риск от поява на два определени сърдечни дефекта – тетралогия на Фало или структурен вроден проблем на сърцето, който възпрепятства обогатяването на кръвта с кислород, и транспозиция на големите кръвоносни съдове на сърцето.

Каква е превенцията?

Необходимо е щателно следене на нивата на кръвната захар преди и по време на бременността. Майката трябва да се консултира с наблюдаващия я лекар, както и с ендокринолог, за да се установи има ли нужда от някаква специфична терапия.

Задължително е спазване на нисковъглехидратна диета и наблюдение от специалист върху здравословното наддаване на тегло.

Коментирай