Здраве и красота

Химикали в лаковете за нокти влияят на хормоните

Кое химическо вещество обърква ендокринната система?

03.11.2015г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Лакът за нокти е един от най-често употребяваните женски аксесоари. Както повечето козметични продукти, така и лакът за нокти представлява смесица от сложно звучащи наименования на химически съединения.

Според едно ново проучване от Университета Дюк в САЩ в някои лакове се съдържат опасни вещества, които влияят на ендокринната система, пише foxnews.com.

По-специално изследването се насочва към веществото трифенилфосфат, открит в тялото на изследваните жени 14 часа след взетите проби.

В организма на жените, ползвали лак за нокти е открит и метаболит на този химикал, наречен дифенилфосфат, който се образува след преработването на трифенилфосфата. Количеството на този химикал надвишавало 7 пъти допустимите граници за човешкия организъм.

Факторите, които влияят на ендокринната система стават все повече. Лошото е, че много млади момичета носят лак в ранна възраст, което допълнително влияе върху хормоналния баланс в развиващите се все още тела.

Други проучвания, свързани с изследването на вредните химикали в козметиката показват, че трифенилфосфатът има влияние и върху наднорменото тегло и затлъстяването.

Затова от голямо значение е обстойното прочитане на съставките в лака и правилният избор на по-малко вредни продукти.

Коментирай